Komesar EU za proširenje

Komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Olivér Várhelyi poručio je obraćajući se Evropskom parlamentu da pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo treba da krene napred, prenosi Koha.

On je naveo da postoje neke oblasti u kojima zemlje članice EU još uvijek čekaju rezultate i da je EU spremna da pomogne Kosovu kao što je to učinila sa Albanijom, da se napravi mapa puta za rješavanje određenih problema.

"Kosovo još čeka viznu liberalizaciju. To je pitanje koje treba pogurati naprijed. Iako moramo biti jasni da postoje neke oblasti, poput borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i lažnih zahtjeva za azil, u kojima države članice očekuju jasne rezultate. Spremni smo da pomognemo Kosovu na isti način kao što smo učinili sa Albanijom: spremni smo da postavimo mapu puta sa našim državama članicama za rešavanje odrđenih problema. Vlasti država članica (organi za sprovođenje zakona, policijske snage) treba da budu uključene na terenu da pomognu Kosovu. Sa naše strane, spremni smo da pružimo svu neophodnu finansijsku, tehničku i političku podršku u ovom procesu", rekao je Várhelyi.

Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije, Várhelyi je rekao da Kosovo mora da pokaže jasnu posvećenost i da izvrši svoje dužnosti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore