Zajednički projekat

Crna Gora ne sme biti inferiorna kad je u pitanju inicijativa "Otvoreni Balkan", već kao članica NATO saveza, iako mala zemlja, mora biti među glavnim činiocima projekta, a time se stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i Kosova, ocjenio je predsednik Albanske alternative Nik Gjeloshaj, prenosi RTCG.

Kaže i kako ne razumije inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori, dok poražavajućim smatra strah od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"To je ispod nivoa. Svakome treba ponuditi šansu da se promeni. Mi smo članica NATO-a. Ne treba da imamo strah od bilo koga. Treba da se otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama", napisao je Gjeloshaj na Twitteru.

Okosnicu "Otvorenog Balkana", kako je rekao, činiće Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, tri države članice NATO-a, uz veliku podršku SAD.

"Kosovo će, kao najmlađa država, takođe biti dio Otvorenog Balkana. To je, uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ukupno šest država. Otvoreni Balkan je zajednički projekat naših najznačajnijih međunarodnih partnera, a ja sam lično edukovan ne samo politički, da se svrstavam uz američke vrijednosti, bez izuzetaka", rekao je Gjeloshaj.

"Otvorenim Balkanom" se, smatra on, stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i Kosova i zatvara se, kako je rekao, "najvažnije otvoreno pitanje između država Zapadnog Balkana".

"Crna Gora ne smije biti inferiorna u ovom procesu, nego kao članica NATO-a, iako mala zemlja, mora da bude među glavnim činiocima projekta. Ne razumijem inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori. Pogotovo smatram poražavajućim strah od Vučića", napisao je Gjeloshaj na Facebooku.

U Evropsku uniju (EU), smatra on, ne možemo da stignemo ako se ne otvorimo prema susjedima.

"Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Treba da preuzmemo odgovornost, a ne da od svega i svačega pravimo nacionalnu temu. Želimo ekonomski razvoj i saradnju. Ko želi da ostane u devedesetima, srećno mu bilo. Ja to sigurno ne želim i neću", poručio je Gjeloshaj.

Izvor: RTCG