Mišljenje analitičara

Politički analitičari smatraju da su posjete međunarodnih lidera Kosovu pozitivna poruka i istakli da bi Vlada Kosova trebalo da se vrati dijalogu i da počne da sprovodi sporazume postignute u Briselu, kako bi postigla konačan dogovor sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

Što se tiče teme dijaloga, ZSO i manastira Visoki Dečani, eksperti za politička pitanja predlažu da se saslušaju savjeti međunarodne zajednice i da nijedna vlada neće imati drugog izbora osim da primjeni ove sporazume.

Izvršni direktor organizacije "Çohu" Arton Demhasaj rekao je da posjete međunarodnih lidera Kosovu imaju tendenciju da guraju Kosovo da se vrati dijalogu sa Srbijom i postigne konačni sporazum što je prije moguće.

"Tendencija svih zemalja ili lidera koji dolaze u posjetu Kosovu jeste da guraju Kosovo da se vrati dijalogu i kroz dijalog da se što prije postigne konačan dogovor sa Srbijom – da se jednom zauvijek riješi problem Kosova i Srbije. Ono što je pozitivno u ovim posjetama koje se dešavaju, posebno od posjete njemačkog kancelara Prištini, ali i Beogradu, jeste da prvi put jedan jak lider EU eksplicitno kaže da sporazum Kosova i Srbije mora da se završi uzajamnim priznavanje", kazao je on.

Demhasaj smatra da je pozitivno često spominjanje međunarodne zajednice o postizanju sporazuma između Kosova i Srbije.

"Činjenica da se eksplicitno pominje da sporazum treba da se završi međusobnim priznavanjem, što su do sada pominjale samo Sjedinjene Američke Države, a ne zemlje Evropske unije, mislim da je pozitivno i da je dobar znak za Kosovo. Dakle, ne treba strahovati od vraćanja dijalogu jer već određene države EU zahtjevaju da se sporazum Kosova i Srbije okonča međusobnim priznavanjem", rekao je on.

Demhasaj kaže da bi Vlada Kosova trebalo što prije da se vrati dijalogu, primeni sporazum i završi sa obostranim priznavanjem. On smatra da na ovaj način Srbija neće biti prepreka za članstvo Kosova u važnim organizacijama i institucijama.

"Pristup Kosova treba da bude da se vrati dijalogu i zahtjeva da se sporazum što prije primjeni, a taj sporazum treba da se završi međusobnim priznavanjem kako Srbija više ne bi bila prepreka za Kosovo u smislu integracije u EU, Interpol, Evropol, Savjet Evrope ili bilo koje druge važne regionalne institucije", istakao je on.

Prema riječima Demašaja, ZSO i Manastir Dečani biće tema dijaloga. Ali, naglašava da Kosovo mora da izrazi spremnost za osnivanje ZSO na osnovu odluke Ustavnog suda.

"Nesumnjivo da su ove teme bile stvar dijaloga oko sprovođenja sporazuma o pridruživanju i istovremeno odluke Ustavnog suda koju imamo. Moramo izraziti spremnost za osnivanje udruženja na osnovu odluke Ustavnog suda. Dakle, da pokažemo da imamo volju da se udruženje stvori, ako je nastalo na osnovu odluke Ustavnog suda", naveo je on.

Povodom konačnog dogovora, Demhasaj kaže da ako postoji volja premijera Kurtija i predsjednika Vučića, kao i međunarodni pritisak, ove godine može doći do konačnog dogovora.

"Vidjeli smo da je Lajčak, kao posrednik u Evropskoj uniji, rekao da radi na organizovanju sastanka premijera Kurtija i predsjednika Vučića. Dakle, u slučaju da postoji volja stranaka ali i pojačan pritisak moćnih zapadnih zemalja, može se očekivati da će tokom ove godine doći do dogovora. Sve zavisi od međunarodnog pritiska ali i od volje Kosova i Srbije", zaključio je on.

Politički analitičar Arbnor Sadiku rekao je da su sve posjete međunarodnih lidera Kosovu potvrdile podršku Kosovu i pozvao Vladu Kosova da izvrši svoje zadatke u vezi sa dijalogom sa Srbijom.

"Sve posjete koje se dešavaju na Kosovu, uključujući kancelara Olafa Scholza, predsednika Evropskog savjeta Charlesa Michela, zatim ministra spoljnih poslova Austrije i još neke posjete koje su se desile na Kosovu, potvrda su podrške Kosovu. Oni na neki način jačaju njenu ulogu u dijalogu Kosovo-Srbija i istovremeno pozivaju na izvršavanje zadataka koje Vlada Kosova ima prema Briselskom dijalogu i pozivaju Vladu Kosova da bude pragmatičnija u dijalogu", smatra Sadiku.

On kaže da strane obe vlade treba da preduzmu konkretne akcije za dijalog. Što se tiče ZSO, Sadiku kaže da treba naći kompromis o onim tačkama gdje su u sukobu sa Ustavnim sudom.

"Ovo je premisa da uspije dijalog. Rezultate u dijalogu traže same stranke koje su u dijalogu. Premijer Kurti sada mora da preduzme konkretne akcije u dijalogu Kosovo-Srbija, da se posveti primjeni dogovora postignutih u Briselu, da počne rad na asocijaciji srpskih opština sa izradom statuta i pregovara sa međunarodnom stranom o tačkama koje je osporio Ustavni sud. Da se nađe neka vrsta kompromisa za one tačke ZSO koje su suprotne Ustavu i koje su po presudi Ustavnog suda Kosova u suprotnosti sa ustavnim duhom  Kosova", kaže analitičar.

Dodaje da Kosovo treba da sarađuje sa savezničkim državama kako bi u budućnosti bilo funkcionalnije.

"Ovo je pristup koji treba slediti i pragmatizam, saradnja sa našim međunarodnim prijateljima i saveznicima kao što su zemlje Evropske unije, uglavnom sa onima koji priznaju nezavisnost, SAD, zemljama poput Japana i nekim drugim zemljama koje su uvek podržavale Kosovo. Kosovo mora da bude kooperativno i da ima pragmatičniju i funkcionalniju ulogu u budućnosti", navodi Sadiku.

Ističe da je ZSO uslov SAD i Srbije za nastavak dijaloga. Prema njegovim riječima, Kosovo ne treba da se plaši da nastavi dijalog.

"ZSO je svakako uslov sa američke strane za nastavak dijaloga Kosovo-Srbija, a istovremeno je to i zahtjev predsjednika Vučića i Srbije. To je i zahtev međunarodne zajednice, ali je pored ovoga posljednja rezolucija Evropskog parlamenta da dijalog Kosova i Srbije konačno dobije obostrano priznanje, daje snagu Kosovu i premijeru Kurtiju da se ne plaše dijaloga sa Srbijom. Ali, da budem pragmatičniji, jer će se na kraju ovaj dijalog završiti priznanjem između dvije zemlje ili strana koje su u sporu, u ovom slučaju između Kosova i Srbije", navodi Sadiku.

On kaže da nijedna kosovska vlada nema drugog izbora osim da sprovede odluku o vraćanju zemljišta manastru Visoki Dečani.

"Što se tiče manastira Visoki Dečani, naravno, ne samo Vlada Kurtija, već i svaka druga vlada u nekom obliku nema drugu opciju nego da sprovede tu odluku, jer iako je ta odluka nepravedna, to je odluka koja je doneo Ustavni sud i na neki način međunarodna zajednica", ističe on.

O postizanju konačnog sporazuma, Sadiku kaže da se ne zna kada bi se to moglo dogoditi.

"Ne možemo tačno da kažemo i nije lako odrediti da će se sporazum Kosova i Srbije desiti ove ili sljedeće godine. Ali možemo zaključiti da je situacija i zamah koji je stvoren poslije ukrajinsko-ruskog rata veći i ide u prilog Kosovu", zaključio je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online