Glasanje u Velikom Trnovcu

Nosilac liste Koalicija Albanaca – Ujedinjena dolina i kandidat za narodnog poslanika Shaip Kamberi rekao je televiziji Insajder da se radi sve da se Albanci onemoguće da imaju svog predstavnika u Skupštini Srbije, prenosi Danas.

"Mislim da bi u jednoj pravnoj državi sve stranke, posebno one koje su nosioci glavnih državnih funkcija, trebalo da sarađuju sa manjinama kako bi obezbjedile svog poslanika u parlamentu, a ovdje se radi suprotno“, kazao je Kamberi i dodao da se nada da će izborni proces biti završen naredne nedjelje.

Kamberi je istakao da se ljudi polako umaraju i da se Koaliciji Albanaca zbog toga žuri da proces zaokruži pobjedom, odnosno da obezbjedi jedan mandat i da tako nastavi političku borbu za zastupanje Albanaca i za njihov bolji položaj u Srbiji.

Glasanje u Velikom Trnovcu je u četvrtak odloženo zbog dojave o bombi, koja je stigla poslije 10 časova, ali Kamberi kaže da biračko mjesto nije otvoreno prije toga zbog sukoba članova biračkog odbora.

"Interes je bio da Socijalistička partija Srbije ima apsolutnu kontrolu nad biračkim mjestom, a da naši članovi biračkog odbora ostanu samo posmatrači, a dojava o bombi je došla tek nakon 10 sati i time je, na neki način, elegantno zaustavljena procedura, rekao je Kamberi.

Dodao je da je dojavu poslao čovek iz Bujanovca, kome to nije prvi put, koga je policija kasnije uhapsila, i ukazao da za Albance bojkot izbora nije rješenje.

"Onda bi ispalo da nam država daje mogućnost da ostvarimo svoja prava, a da mi bojkotujemo. Bojkot međunarodna zajednica ne priznaje kao način političkog djelovanja i nama ostaje ili da se borimo do kraja za taj naš jedan mandat ili da dignemo ruke od svega“, kaže Kamberi.

Na pitanje da li su prije izbora razgovarali sa predstavnicima opozicije, Kamberi je rekao da u Srbiji ni opozicija ni pozicija ne bi rado razgovarali s Albancima i da na to utiče tema Kosova.

"Niko nije pokazao zainteresovanost za saradnju s nama, tako da smo ostali sami da se borimo za svoja prava“, rekao je Kamberi i dodao da u parlamentu mogu da sarađuju sa svima koji zastupaju iste stavove kao i oni.