Holandski premijer

Holandski premijer Mark Rutte rekao je da je Kosovo napravilo napredak ka liberalizaciji viznog režima i izrazio zabrinutost zbog bugarske blokade Sjevernoj Makedoniji, a samim tim i Albaniji, prenosi Telegrafi.

On je istakao da se radi na rješavanju spora između Bugarske i Sjeverne Makedonije i dodao da postoji šansa od 50 odsto da se to postigne sljedeće nedjelje i da će se time stvari donekle ublažiti.

"Što se tiče Zapadnog Balkana, situacija se razlikuje od zemlje do zemlje. BiH zna da ima puno posla prije nego što dobije status kandidata, Kosovo je napravilo određeni napredak ka liberalizaciji viznog režima i to mi se sviđa, ali više me brine Sjeverna Makedonija, a samim tim i Albanija, zbog bugarske blokade", rekao je Rutte.

Rutte je rekao da na Balkanu ništa nije lako, jer region ima značajne probleme.

"Francuzi, Nijemci, pa čak i Holanđani su pokušali da ispregovaraju određeni rezultat, ističući da Bugari sada pokušavaju da naprave korak napred. Naravno, to bi trebalo da bude prihvatljivo i za Makedonce. Ništa nije lako na Balkanu, imam utisak da nikada neće biti, ali ovde mislim da postoji 50 do 60 odsto šanse za napredak tokom sljedeće nedjelje", rekao je Rutte na Evropskom savjetu u Briselu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi