!?

Zamjenik lidera najveće njemačke opozicione partije CDU/CSU Johann David Wadephul kritikovao je nedavni plan puta i izjave Olafa Scholza prilikom posjete Balkanu i nazvao amaterskom izjavu njemačkog kancelara datu u Beogradu o neophodnosti da Srbija prizna Kosova, kao preduslov za ulazak u EU, prenosi Koha.

"Ovo je poželjno i to svi znaju, ali priznanje mora da dođe na kraju procesa, a sada ova izjava koja se javno iznosi na ovako amaterski način opterećuje ceo proces koji je postao težak za Srbiju", rekao je Wadephul.

Tokom jučerašnjeg govora u Bundestagu, povodom debate o Zapadnom Balkanu, Wadephul je Scholzovu posjetu Balkanu nazvao neuspješnom sa, kako je naveo, zaustavljenjem u Prištini i Beogradu.

"Jednom u Prištini pa u Beogradu. Odatle se činilo da je putovanje izuzetno problematično", naveo je Wadephul.

Na debati Bundestaga o Zapadnom Balkanu, Wadephul je govorio u ime svoje poslaničke grupe i predstavio prijedlog grupe za posvećenost Njemačke približavanju Zapadnog Balkana EU. Prijedlog zahtjeva, između ostalog, da se njemačka vlada svim snagama i konkretnim koracima angažuje za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, za priznanje Kosova i njegovo članstvo u raznim organizacijama, kao i za liberalizaciju viznog režima za građane Кosova.

Wadephul nije zaboravio da podsjeti na uslove koje je Bundestag postavio Albaniji za početak pregovora sa EU.

"Očekujem da njemačka vlada posebno vodi računa o odlukama Bundestaga za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a ne da sprovodi ubrzane procedure", rekao je Wadephul.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore