Svojstveno njima

Profesor na Univerzitetu Agder u Norveškoj, Abder Hoxha kaže da nije iznenaden što na sastanku premijera, Albanije i Kosova, Edija Rame i Albina Kurtija nije rečeno ništa novo, jer je takva retorika svojstvena dvojici političara, prenosi Albanian post.

"Kada se sretnu licem u lice, štede jedan drugog zbog protokola i zbog javnosti i prije svega zbog izbjegavanja skandala. Ne želim da kažem da se unaprijed slažu, ali znaju da ne treba da provociraju jedni druge", kaže Hoxha.

Cinjenicu da Rama na sastanku sa Kurtijem nije bio štur onome što je govorio, Hoxha objašnjava cinjenicom da je to "zajednicki jezik" izmedu dva politicara.

Prema njegovim rijecima, Rama tim šalama odgovara Kurtiju, jer je poznato da Kurti ima i svoje šale.

"Javno izražavanje visokog političkog ili ličnog obzira prema drugoj strani uvijek je dobrodošlo od strane ljudi koji su ukljuceni, ali vjerujem i u javnosti. Rama to čini uglavnom zato što Kurti trenutno nema opoziciju na Kosovu", dodao je Hoxha.

Inicijativu "Otvoreni Balkan" ocjenjuje kao najzanimljiviju vijest koja dolazi sa sastanka.

"I Rama i Kurti žele da ostave prostor za javna tumacenja, jer ovo troši temu, a zatim se uklanja iz rasprave u javnoj sferi i može da se stavi na sto", kaže Hoxha.

Profesor politickih nauka Gjulian Zila, kaže da je sam sastanak i jezik koji je korišcen bio znak veoma dobrog institucionalnog, politickog i licnog trenutka izmedu clanova i predsjednika dva kabineta.

"To je primjeceno ne samo u koordinaciji, broju i važnosti sporazuma, vec i u konkretnoj i konstruktivnoj retorici izmedu dvije albanske delegacije", kaže Zila.

Za Zilu se cini da su dvije vlade odlucile da se ne fokusiraju na razlicite stavove o jednom pitanju, vec da pojacaju intenzitet saradnje po onim pitanjima oko kojih se slažu. Dva su bila najznacajnija sa cijelog sastanka.

On ocjenjuje i da su Kosovo i Albanija na najvišem nivou saradnje.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post