Otvoren problem u regionu

Predsjednik makedonske Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti, rekao je da je sporazumu između Kosova i Srbije neophodan istorijski dogovor, jer je problem Kosova otvoren u regionu, prenosi Klan Kosova.

"Evropa sa Balkanom ima još neriješenih problema još iz Prvog svjetskog rata, jer su svi ti problemi problemi Prvog svjetskog rata", rekao je Ahmeti na promociji knjige Envera Hoxhaja.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan" i nedavno održanom samitu na Ohridu, a na kome su ucestvovali premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazovic i on, kaže da se u ovom slucaju predsjednik Srbije Aleksandar Vucic nije osjecao dobro nakon što su trojica Albanaca sela za sto.

"Tamo se vrlo otvoreno razgovaralo o zatvaranju problema. Medu nama i Srbije ima nekih stvari i to nije laka tema za razgovor. Cak i u knjizi Enver Hoxhaj je snažno istakao cinjenicu da je potreban istorijski sporazum izmedu srpske i kosovske strane ili da mora da dode do borbe. Kolika je cijena novog rata i cijena dogovora izmedu strana. Otvoreni Balkan nije ubjedljiv. Neki sporazumi se prihvataju, neki ne prihvataju, ali to je autohtona inicijativa i ostaje da se vidi šta možemo da postignemo da dobijemo epilog", rekao je Ahmeti.

Ahmeti je rekao da vec 20 godina govori o pomirenju Kosova i Srbije, odnosno o istorijskom dogovoru izmedu strana, ali da u slucaju da do toga ne dode, Ahmeti je rekao da se mora razmotriti rat, čija ce cijena biti fatalna.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova