Analitičar Andi Bushati rekao je da su na sastanku premijera Albanije i Kosova Edija Rame i Albina Kurtija izostavljene sve teme u kojima se mišljenja dvojice lidera razlikuju, kao što je tema "Otvoreni Balkan", prenosi Euronews Albania.

"Znamo da obe strane imaju, da ne kažem mržnju, ali politicko neprijateljstvo jedna prema drugoj. Prava situacija je hladni politicki rat daleko od prelijepe slike koju žele da nam prikažu", rekao je Bushati.

Prema njegovim rijecima, Rama koristi istu strategiju kao i u Albaniji i nastoji da regrutuje kosovske oligarhe da se suprotstave Kurtiju, što želi da postigne kroz ukidanje carinskih tarifa za kosovska preduzeca.

"Nakon što završi posao sa albanskim oligarsima, on ce regrutovati kosovske oligarhe da se suprotstave svojoj vladi", rekao je Bushati.

Novinar Baton Haxhiu ocjenio je da je sastanak bio formalan izmedu dva zvanicnika i "bez ljubavi". On je rekao da "nije bilo licemerja, kao i da je Rama istakao svoj stav o "Otvorenom Balkanu".

"Nije bilo licemerja, ali je bilo razlika", rekao je Haxhiu i dodao da je Kurtijeva vlada jedna od najslabijih vlada Kosova u pogledu odnosa sa Albanijom.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania