Jednoglasno

Zemlje Evropske unije prihvatiće da se mandat specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka produži za još 18 mjeseci, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu saznaje da se na sastancima predstavnika država članica nijedna država nije protivila produženju Lajčakovog mandata. Sada ostaje samo formalni dio. Tako se očekuje da mandat bivšem ministru spoljnih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku bude produžen do 1. aprila 2024. godine.

Mandat je započeo u aprilu 2020. Zatim mu je mandat produžen i poslije 1. aprila 2021. za 18 mjeseci. Novo produženje od 18 dodatnih mjeseci, za koje se očekuje da će ovih dana biti zvanično potvrđeno u Briselu, učiniće da Lajčaku na ovoj funkciji bude ukupno četiri godine.

Iako su neke zemlje EU izrazile nezadovoljstvo zbog toga što posljednjih godina nije bilo konkretnog napretka u dijalogu Kosova i Srbije, nijedna država se nije usprotivila produženju mandata Miroslavu Lajčaku i njegovom timu.

Očekuje se da Evropska unija ove nedjelje sa najvišeg nivoa, sa sastanka Evropskog savjeta 23. i 24. juna, ponovi poziv da je hitno potrebno postići napredak u dijalogu Kosova i Srbije za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa.

Za sutra su u Briselu planirani novi sastanci na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga, na kojima EU očekuje konkretan dogovor o primjeni energetskog sporazuma i eventualno potpisivanje deklaracije za nestale.

Na sastanke su pozvani i zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi i šef delegacije Beograda Petar Petković.

Što se tiče energetskog sporazuma, diplomate kažu da je to isti sporazum koji je postignut 2013. godine, potvrđen 2015. godine, a sada će se strane dogovoriti samo o planu njegove implementacije. Očekuje se da će Evropska unija igrati ulogu fasilitatora za implementaciju ovog sporazuma.

Međutim, još nema formalne potvrde za te sastanke jer postoji mogućnost da delegacije ne dođu na vrijeme u Brisel zbog generalnog štrajka u Belgiji. Iz tog razloga, u ponedjeljak su otkazani skoro svi letovi sa briselskog aerodroma.

Međutim, EU se nada da će tokom ove nedjelje biti sastanaka u okviru dijaloga sa konkretnim rezultatima.

Izvor: RSE