Potrebna jednakost

Inicijativa Otvoreni Balkan ne može imati nikakvog osnova sve dok se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i odbija da prihvati krivicu za svoju decenijsku politiku represije i ratnih zločina na Kosovu, smatraju u Panameričkom albanskom kongresu, prenosi Zeri.

Predsjednik odbora ovog udruženja Mani Qelaj rekao je da "Otvoreni Balkan" pruža platformu za širenje uticaja Rusije i Kine kroz Srbiju i kao takav je u suprotnosti sa naporima SAD za mir i stabilnost u regionu.

"Inicijativa za Otvoreni Balkan nije zasnovana na principu ravnopravnosti članica. Ova inicijativa ne smatra Kosovo nezavisnom državom i nastoji da uspostavi ekonomsku hegemoniju Srbije nad regionom, izgrađenu kroz politiku koja podriva dugoročnu stabilnost i demokratizaciju Zapadnog Balkana“, rekao je on.

KPA pozdravlja izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da svaka inicijativa za ekonomsku integraciju treba da uključi svih šest zemalja Zapadnog Balkana kao jednake, dodao je Qelaj.

Qelaj je uputio poziv premijeru Albanije Ediju Rami da usmjeri napore na optimalnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i dugoročnim nacionalnim interesima Albanije radeći sa kosovskim liderima na jačanju partnerstva na zajedničkim vrijednostima i buduće težnje za integracijom u EU.

Izvor: Kosovo Online/Zeri