Posvećenost

Francuska vlada je posvećena Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva Evrope i spoljnih poslova Francuske u izjavi za RTKlive.

„Naš angažman u regionu Zapadnog Balkana se ogleda u različitim oblastima“, rekao je Roman Boyer, visoki zvaničnik za medije u ministarstvu. Na primjer u razvojnom smislu, uz jačanje aktivnosti Francuske razvojne agencije, ili bezbjednosno, uz naše učešće u operaciji EUFOR Althea. (v.j EUFOR Althea su mirovne trupe EU u Bosni i Hercegovini).

Međutim, Francuska takođe očekuje da će sastanak lidera zemalja članica Evropske unije 23. juna dati podsticaj razvoju događaja u regionu.

„Sastanak 23. juna koji će održati lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana, na poziv predsjedništva Savjeta Evropske unije, takođe će biti prilika da damo novi podsticaj našem angažmanu, u ovom strateškom regionu“, kazao je Boyer za RTKlive.

RTKlive je prije nekoliko dana, na osnovu diplomatskih izvora, javio da se očekuje da Francuska, poput SAD, Velike Britanije i Njemačke, u julu imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Upitan o ovom pitanju, zvaničnik Ministarstva Evrope i spoljnih poslova Francuske, tako nešto niti negira niti zvanično potvrđuje.

„U ovoj fazi Francuska nema specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan“, rekao je on, ne iznoseći detalje.