Bivši hrvatski predsjednik

Bivši hrvatski predsjednik, premijer i predsjednik Sabora Stipe Mesić izjavio je za Geopost da bi Kosovo trebalo da pošalje delegacije u zemlje Južne Amerike, Azije, Afrike, kako bi ih ubjedili da priznaju kosovsku nezavisnost, ali da to mnogo košta. Zbog toga bi, kaže on trebalo da pošalje delegacije u predstavništva zemalja članica UN sa pismima i da im se obrazloži zašto treba priznati Kosovo, prenosi Telegrafi.

Kako kaže potrebno je da se napravi kampanja sa ozbiljnim predlozima kako bi shvatili, a da se odustane od "izletničkih odlaazaka" u jednu zemlju.

"Svaki predstavnik u UN će predati ta pisma i o tome obavestiti svog šefa države", rekao je Mesić.

Mesić smatra da rat u Ukrajini ne može da izazove sukob u bivšoj Jugoslaviji.

"Ali ima onih usijanih glava, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini koji misle da mogu ponovo da osvoje svijet. Oni koji govore o 'srpskom svetu' opet pozivaju na promjenu granica, ali to Aca (Aleksandar) Vučić ne može ništa, pa ni Milorad Dodik u BiH, ali mogu da stvaraju nesporazume, prepreke. Oni su remetilački faktor i Evropa i Amerika to treba da shvate", rekao je Mesić.

On smatra da dok je ova vlast u Srbiji, ona će pokušatvati da sjedi na dvije stolice - jedna stolica koja će biti okrenuta prema Putinu, a druga ka Evropi i Americi.

"Šta će prevagnuti, uostalom, nije mnogo bitno, jer  Srbija nije bila odlučujući faktor u evropskoj politici", kazao je Mesić.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi