Ne samo prema Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg poručio je da Evropska unija ima odgovornost ne samo prema Ukrajini, već i prema državama Zapadnog Balkana, komentarišući podršku statusu kandidata za članstvo u EU koju su juče Kijevu dali lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije, prenosi RTV.

"EU ne sme potpasti pod geostrateški 'tunelski vid'. Imamo odgovornost ne samo prema Ukrajini, već isto tako i prema državama Zapadnog Balkana, koje su već godinama kandidati", objasnio je Schallenberg u intervjuu za bečki "Kurir".

Poručio je da ne sme biti kandidata prve i druge klase, i da se stvori utisak da pojedine zemlje stoje u zaustavnoj traci, i to godinama, a Ukrajina prolazi pored njih.

"Sjeverna Makedonija je već 17 godina kandidat za članstvo u EU, i za približavanje Uniji je promenila čak i svoje ime, a i dalje čeka na početak pristupnih pregovora. Mi smo za to da se Balkan uključi u ovo putovanje", kazao je Schallenberg.

On je naglasio da Balkan nije sporedno, već glavno dvorište unutar EU.

"Ne smemo biti slijepi na jedno oko. Rusija i izvan Ukrajine ima mogućnost da bude remetilački faktor. Bez ijednog metka mogli bi izazvati nemire na Balkanu. Zbog toga je u našem interesa da se uzme u obzir cjelokupno susjedstvo", naglasio je Schallenberg.

Sada mora biti jasno, kako navodi, da je proces proširenja od posebnog značaja.

"Ruska agresija s tim u vezi mora biti poziv na buđenje EU", podvukao je Schallenberg.

Rekao je da je Ukrajincima jasno da je pristup nešto što će dugo da traje.

"Zbog toga na Samitu EU neće biti riječ o o tome da postaju članice, već samo o geopolitičkom signalu", naglasio je Schallenberg.

Ukazao je da Rusija svojim brutalnim napadom nije samo izvršila agresiju na suverenu državu, već je nogama pogazila "svu od Drugog svjetskog rata i pada Čelične zavese izgrađenu bezbjednosnu strukturu".

Austrija, kako navodi, nije uzdržana po pitanju davanja statusa kandidata Ukrajini, već da ukazuje samo da EU ima geopolitičku odgovornost u susjedstvu koja je šira od Ukrajine.

"Da li se radi samo o politici simbola? Šta se dešava poslije? Želimo Moskvi da uputimo signal da je Ukrajina dio evropske porodice. Moramo razmisliti da li je za to dovoljan simboličan akt kao status kandidata", objasnio je on.

Inače Schallenberg se, juče, na marginama Prespa Foruma u Ohridu sastao sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

On je sa njim razgovarao o opasnostima posljedica ruske agresije na Ukrajinu na Zapadni Balkan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije agenciji APA.

Schallenberg i Escobar podvukli su potrebu za transatlantskom saradnjom u sprečavanju pokušaja destabilizacije na jugoistoku Evrope.

Izvor: RTV