Za razumijevanje

Albanski premijer Edi Rama založio se za razumijevanje stava Srbije kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji, prenio je Politico.

"Morate da shvatite da je Srbija u veoma drugačijem položaju od mnogih drugih, zbog svoje historije, zbog svojih posebnih veza sa Rusijom“, rekao je Rama.

On je naveo da vjeruje da bi Srbija vremenom trebalo da uvede sankcije, ali je upozorio da ne treba pritiskati Beograd, koji u velikoj mjeri zavisi od Moskve u snabdjevanju energentima, da prerano uradi previše.

"To je samoubilačko za njihovu ekonomiju. Previše pritiska Zapada na Srbiju moglo bi da bude štetno po stabilnost regiona Zapadnog Balkana, upozorio je Rama.

Kako je dodao, ponekad "moramo da trpimo druge i razumjemo šta se dešava". 

"Mislim da je Srbija na dobrom putu. Naravno, ne brzinom koju bismo možda željeli. Ali vjerujte mi, drugi scenariji su zaista veoma loši za sve, a posebno za ovaj region“, rekao je Rama.

Albanski premijer je rekao i da ne očekuje da će samit EU sljedeće nedjelje otvoriti put njegovoj zemlji za početak pregovora o članstvu i za to okrivio Bugarsku. Njemački kancelar Olaf Scholz posjetio je prošle nedjelje Bugarsku u nastojanju da prevaziđe blokadu Sofije uoči predstojećeg samita u Briselu, koji se održava u četvrtak i petak sljedeće nedjelje. Ali, u intervjuu za Politico, Rama je jasno rekao da je pesimista.

"Nemam nikakva očekivanja. Mislim da se ništa neće desiti. Albanija i Sjeverna Makedonija neće zvanično otvoriti pregovore o pristupanju“, rekao je on.

Upitan da li je neki od lidera EU nagovestio da bi pregovori mogli uskoro da počnu, Rama je upitao "Kakve signale oni mogu dati".

"Ne radi se o njima. Opet, riječ je o Bugarskoj. Svi su saglasni, svi podržavaju, svi misle da ovo treba da se desi, a ovo je već trebalo da se desi. Ali Bugarska ograničava njihov manevarski prostor”, rekao je Rama.

On je naveo da ne očekuje da će bugarski lideri promijeniti svoj stav, jer su spor pretvorili u tako veliko pitanje, da bilo veoma teško odustati.

„Ušli su u spiralu. I iz te spirale je veoma, veoma teško izaći“, izjavio je Rama, koji će uoči samita prisustvovati sastanku lidera Zapadnog Balkana i EU u Briselu.

Albanski lider je takođe rekao da podržava ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o Evropskoj političkoj zajednici, organizaciji koja bi bila otvorena i za članice i za nečlanice EU.

„Mislim da je u pravu. To je trebalo odavno da se uradi… jer je ovo vizionarski“, rekao je Rama, odbijajući da ulazi u detalje o obliku koji bi ta zajednica trebalo da ima. 

„O tome se može da se razgovara, ali u principu, imati jednu političku zajednicu koja se organizuje na različite načine... veoma je važno, i to je izvan Evropske unije koju imamo danas, a koja očigledno nije u stanju da se suoči sa izazovima vremena koje dolazi", rekao je on.