Crnogorski premijer

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je na nedavnom Samitu "Otvorenog Balkana" u Ohridu Evropa vidjela jedan drugačiji Zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti, riješen da zajedničkim snagama prebrodi nastupajuću ekonomsku krizu, prenosi RTCG.

"To je recept za budućnost i progres. Mislim da je upravo to ključna stvar samita u Ohridu, pronalazak recepta za budućnost", poručio je Abazović u razgovoru za "Politiku".

On je naglasio da je samit u Ohridu video kao priliku za jačanje dobrosusjedskih odnosa, kao nečega čime zemlje Zapadnog Balkana ranije nisu mogle da se pohvale.

"Mislim da je ovo prvi put da su se lideri Zapadnog Balkana okupili i razgovarali o stvarnim potrebama svojih građana, opasnostima koje prete zbog najavljene krize i nedostatka osnovnih životnih namirnica i energenata na tržištu, ne bi li zajedničkim snagama predupredili sve negativne efekte koje će na Evropu ostaviti invazija Ruske Federacije na Ukrajinu. Mislim da je to recept za bolju budućnost Zapadnog Balkana, manje o prošlosti, više o budućnosti", ukazao je Abazović.

Izvor: RTCG