BERLINER ZEITUNG

Kancelar Olaf Scholz putuje u regiju u kojoj rat u Ukrajini ozbiljno zaoštrava krhke odnose između zemalja. Suočit će se s velikim nepovjerenjem, piše Berliner Zeitung.

„Kosovo, Srbija, Sjeverna Makedonija, Grčka, Bugarska – ni manje ni više nego u pet zemalja u dva dana putuje njemački kancelar Olaf Scholz u petak i subotu. Koliko će vremena provesti s kojim šefom vlade još se utvrđuje. Jasno je međutim da će za pregovaračkim stolom u određenoj mjeri sjediti još neko: Vladimir Putin. Politička situacija na zapadnom Balkanu je sve drugo samo ne stabilna. I invazija Rusije na Ukrajinu proteklih mjeseci je nemirima dodatno doprinijela”, piše Berliner Zeitung, prenosi Deutsche Welle.

„Za Scholza je putovanje barem djelomično balansiranje preko krhkog leda. Regija je u opasnosti da bude razderana u vrtlogu ukrajinskog rata. Tako je nedavno napisao publicist i bivši šef kabineta visokog predstavnika u BiH u Sarajevu, Alexander Rhotert. Zapravo se zemlje regije orijentiraju prema EU-u i NATO-u, ali Rusija to pokušava osujetiti”, piše Berliner Zeitung.

„Kurs cik-cak koji proizlazi iz toga najbolje se može vidjeti u Srbiji. Ova zemlja je kandidat za prijem u EU. Istodobno Srbija ne želi sudjelovati u sankcijama Rusiji i trudi se da i dalje ostane ruski partner. To se moglo iščitati već iz toga da bi u ovim vremenima primila u posjet Lavrova da se dolazak nije izjalovio”, navodi list.

“Nama niko ne mora objašnjavati situaciji u Ukrajini”, kaže kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla-Schwarz u razgovoru za Berliner Zeitung. „Mi sami smo bili žrtva napada Srbije s ciljem uništenja”, kaže ona. Također kaže da je utjecaj Beograda velik na Srbe na Kosovu”, piše Berliner Zeitung.

Ministrica Gërvalla-Schwarz, kako piše list, se nada statusu kandidata za pridruživanje EU-u za njezinu zemlju. „Nigdje u regiji podrška Evropi i NATO-u nije veća nego na Kosovu, tvrdi ona. Ali inače je pesimistična. Situacija se pogoršala još od rata u Ukrajini: “Ne kažem da je rat na Balkanu neizbježan”, kaže ona za Berliner Zeitung. “Ali to više nije nevjerovatno, također zato što Evropa, uključujući Njemačku, šalje mnogo pogrešnih signala.

“Kancelar ima puno posla u sljedeća dva dana”, zaključuje Berliner Zeitung.