Najosjetljivija tačka

Povećan je interes Evropske unije i NATO za bezbjednost Zapadnog Balkana, odnosno za sprečavanje uticaja rata u Ukrajini u ovom regionu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Bosna i Hercegovina, kako navode, identifikovana je kao najosjetljivija tačka u kojoj može doći do negativnog uticaja Rusije, posebno imajući u vidu unutrašnju političku krizu u ovoj zemlji koja traje godinama.

Evropska unija je u mnogim domaćim dokumentima situaciju u Bosni i Hercegovini opisala kao "najveću političku krizu od kraja rata“ devedesetih.

Za EU je problem ponašanje Milorada Dodika koji je započeo proces prenošenja nadležnosti sa državnog nivoa na nivo srpskog entiteta.

Ali ozbiljan problem su i odnosi između političkih lidera Bošnjaka i Hrvata koji čine entitet poznat kao Federacija Bosne i Hercegovine.

Hrvati su se žalili da ih u velikom broju slučajeva preglasavaju Bošnjaci, te da im se "uskraćuje pravo da biraju svoje predstavnike".

Pod ovim okolnostima, federalne institucije godinama su gotovo paralizovane.

EU je više puta pozivala na prevazilaženje podjela i rješavanje problema kako bi Bosna i Hercegovina mogla osigurati status kandidata za članstvo u EU ali ipak poručuju da "neće ostaviti Bosnu i Hercegovinu samu" i da su na najvišem nivou opredeljeni da pomognu da se dođe do rješenja koje bi ovu zemlju pomerilo naprijed.

Do sada je EU bila posvećena pomoći Bosni i Hercegovini u izbornim reformama, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom u čije ime je u pregovorima o izbornim reformama posredovala direktorka za Balkan Službe za spoljne poslove Angelina Einhorst, ali je na kraju izrazila nezadovoljstvo nedostatkom rezultata.

"Niko na Zapadnom Balkanu nema mnogo vremena za gubljenje. Najmanje Bosna i Hercegovina“, rekla je ona dodajući da samo Kosovo, sa Zapadnog Balkana, stoji iza Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

Prepreka za prijem Kosova je nepriznavanje od strane pet država članica EU, dok BiH ima jednu prepreku- unutrašnju političku situaciju.

U svim slučajevima, kažu izvori iz EU, "neće biti dozvoljeno nastojanje da se ugrozi jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine“.

Svako rješenje krize, prema izvorima iz EU, moraće uzeti u obzir ove parametre.

Izvor: RSE