Kancelar Njemačke

Njemački kancelar Olaf Scholz je na konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Prištini izjavio da mu je drago što posjećuje Kosovo kao prva zemlja Zapadnog Balkana, piše RTK2.

“Činjenica da poslije mjesec dana, poslije posjete u maju kada smo se sreli u Berlinu, posjećujem Kosovo, pokazuje koliko je bliska saradnja naše dvije zemlje“, rekao je kancelar Scholz.

“Čak i transformacija vojnog kampa u Prizrenu u biznis, pokazuje našu saradnju”.

Kancelar Scholz je rekao da pored kosovsko-njemačkih odnosa, sa premijerom Kurtijem su razgovarali i o evropskoj perspektivi i liberalizaciji viznog režima i stavu Kosova, koji je jasan o ratu u Ukrajini.

“Vlada Kosova se sa sankcijama Rusiji pokazala kao pouzdan partner, koji stoji uz našu stranu i međunarodnu zajednicu“, rekao je on.

Scholz je rekao da će se Berlinski proces nastaviti i sada novom dinamikom.

“Iz tog razloga ćemo na jesen imati sastanak zemalja koje učestvuju u ovom procesu u Berlinu”.

On je rekao da će se uskoro raditi i na slobodnom kretanju i priznavanju diploma.

“Kosovo i Srbija treba da postignu sveobuhvatan dogovor i izaslanik Lajčak ima našu podršku po ovom pitanju“, rekao je njemački kancelar.

Prema njegovim riječima, dijalog je u interesu svih građana.

“Jasno je da sporazum mora da riješi priznanje Kosova i Srbije, jer ove dvije zemlje ne mogu da postanu dio EU, a da ne priznaju jedna drugu. Ovaj proces mora biti pragmatičan”.

Govorio je i o viznoj liberalizaciji.

“Ovo pitanje treba da se pokrene. U okviru razgovora sa našim partnerima u EU, posvećen sam ovom pitanju jer je Kosovo ispunilo sve uslove”.

Kancelar Scholz je naveo da su pored otvaranja radnih mjesta koje je Kurti dao kao prioritet, imalo i energije za to.

“Koliko je Njemačka posvećena stabilnosti na Zapadnom Balkanu pokazuje posvećenost njemačke vojske”.