Njemački kancelar

Tokom posjete Zapadnom Balkanu njemački kancelar Olaf Scholz biće fokusiran na tri teme, a jedna od njih biće zastoj u dijalogu Kosova i Srbije, najavila je press služba nemačke vlade, prenosi Lajmi.

Scholz će se baviti i pitanjem Sjeverne Makedonije i Bugarske, a treća tema biće rat u Ukrajini.

"Fokus putovanja biće EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i doprinos Njemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. Trenutno postoje bilateralne blokade između Kosova i Srbije i Sjeverne Makedonije i Bugarske", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila njemačka vlada, vodiće se razgovori između kancelara Scholza i lidera zemalja regiona o ratu u Ukrajini.

"Naravno, biće i pitanje koordinacije daljih zajedničkih reakcija na rusku agresiju na Ukrajinu, zajedno sa našim bliskim partnerima, koji su članice EU ili NATO, ili kandidati za članstvo", navedeno je u saopštenju.

Kancelar Scholz 10. juna posjetiće Kosovo gde je na dnevnom redu sastanak sa premijerom Albinom Kurtijem i posjeta njemačkim trupama Kfora.

Nakon sastanka sa premijerom Kurtijem, njih dvojica će u 11.30 časova održati konferenciju za novinare.

Njemački kancelar će nakon Prištine posjetiti Beograd, gdje se sastaje sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u 15 sati.

Poslije posjete Srbiji, Scholz će otputovati u Solun na poziv grčkog premijera, kako bi prisustvovala večeri sa liderima zemlja regionalne inicijative Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Scholz će 11. juna boraviti u Sjevernoj Makedoniji, zatim i u Bugarskoj, gdje će završiti svoju balkansku turneju.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline