Srbija je spremna na razgovore sa Kosovom u vezi sa kupovinom lignita, a da zauzvrat isporuči struju ili novac, potvrdio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Ohridu gdje se održava samit regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“.

Predsjednik Srbije obratio se danas medijima iz Sjeverne Makedonije.

Potvrdio je da je imao 25-minutni razgovor sa visokim predstavnikom EU, Josephom Borellom, o evropskim integracijama, kao i o dijalogu Kosova i Srbije.

Vučić je precizirao da se nastavak dijaloga sa Kosovom o pitanju deklaracije o nestalim osobama i energetskom paketu očekuje uskoro.

Predsjednik Srbije se osvrnuo i na energetsku krizu, rast cijena nafte, te pripreme za predstojeću zimu.

Upitan šta je sa ugljem sa Kosova, Vučić je kazao da je zainteresovan za moguću saradnju kroz trampu.

„Mi smo bili spremni da ponudimo čak u barteru, da napravimo sa Kosovom da mi uzmemo značajne količine kvalitetnog lignita, a da isporučimo struju, ako nećete tako možemo i parama, nikakav nam problem nije, sve možemo i spremni smo da razgovaramo o tome sa Kosovom“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija spremna na takve razgovore ukoliko Kosovo uđe u Otvoreni Balkan, ili ne vezano od ove inicijative, Vučić kaže da lignit i struja nemaju puno veze sa tim.

„Moramo da živimo i jedni i drugi. I jedni i drugi od toga mogu da imaju korist. Mogu – hoće-hoće, neće-neće“, rekao je Vučić.

Kazao je da da Srbija kupuje lignit gdje može.

„Kupujemo od Bugara, Rumuna nešto, Grka nešto, na sve moguće strane, sve što nam padne na pamet kupujemo“, kazao je srpski predsjednik.