PRIPREMLJEN DOKUMENT

Članovi Evropskog parlamenta izrazili su oprez prema inicijativi Otvoreni Balkan koja, kako je rečeno, ne obuhvata svih šest zemalja regiona, te su uvjereni da bi se trebala temeljiti na pravilima EU i doprinijeti procesima evropskih integracije.

Ovo se navodi u usaglašenom tekstu izvještaja o BiH koji će Evropski parlament usvojiti 14. juna.
"Pozivamo bh. vlasti da povećaju napore u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta (dio Berlinskog procesa) za produbljivanje integracija širom Zapadnog Balkana, uspostavu i garantovanje slobodnog kretanja osoba, roba, usluga i kapitala u regiji kao odskočne daske na putu pristupanja EU", navodi se u dokumentu.

Naglašava se potreba da svi programi regionalne ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu uključuju i budu prihvatljivi za svih šest zemalja, uspostavljajući saradnju na ravnopravnoj osnovi, uz jačanje daljnjeg usklađivanja sa standardima i pravnom stečevinom EU.

U tom kontekstu, izražava se "oprez prema inicijativi Otvoreni Balkan", koja ne obuhvata svih šest zemalja, te se ističe uvjerenje da bi se ona trebala temeljiti na pravilima EU i doprinijeti procesima integracije u EU.

Evropskka unija dakle želi sve zemlje Zapadnog Balkana u procesu objedinjavanja zajedničkog tržišta, uključujući i Kosovo. S druge strane Srbija ne želi Kosovo u Otvorenom Balkanu.

BiH je u Sofiji potpisala pristupanje zajedničkom regionalnom tržištu, što je dio Berlinskog procesa.

Treba istaći da je prvobitna inicijativa zasnivana na Berlinskom procesu koji je trebao uvezivati zemlje Zapadnog Balkana pod mentorstvo EU, ali je u međuvremenu iznesena ideja tzv. Otvorenog Balkana.

Zasad su ovoj inicijativi pristupile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Inače, danas je u Ohridu zvanično otvoren samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kojem prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine Dritan Abazović i Zoran Tegeltija.

Abazović i Tegeltija ovdje prisustvuju kao gosti. Na zvaničnom otvaranju samita, pored regionalih zvaničnika, obratio se evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Inicijativu je podržao i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar koji je kazao da ovakve aktivnosti približavaju regiju Evropskoj uniji i promovišu stabilnost. Escobar smatra da je neophodno da inicijativa bude otvorena za sve i da mora uključivati "svih šest zemalja na jednakom nivou".