Portparol EU

Portparol EU Peter Stano izjavio je da EU nema potrebu da kometariše izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da Rusija podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", navodeći da je Lavrov na listi osoba kojima je EU uvela sankcije zbog "promovisanja agresije Rusije u Ukrajini i umješanosti u širenje dezinformacija", prenosi Reporteri.

Povodom izjave Lavrova da lideri Brisela nisu želeli da potvrde stav Rusije o Kosovu i Bosni i Hercegovini, da izraze podršku inicijativi "Otvoreni Balkan" i da razgovaraju o interesima za unapređenje odnosa između zemalja regiona, Stano je naveo da Rusija ne može da sudi o saradnji EU sa balkanskim zemljama.

"Destabilizujuće djelovanje Rusije na Zapadnom Balkanu dobro je poznato i Rusija se može da sudi o saradnji EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu. Mogu samo da podsjetim da su aktivnosti EU na Zapadnom Balkanu direktan odgovor na želju i zahtjev naših partnera da blisko sarađuju sa EU i da nam se priključe kao zajednici nacija koje poštuju zakon, međunarodno pravo, vladavinu zakona, ljudska prava i osnovne slobode", rekao je Stano za Telegrafi.

Upitan da li EU podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", Stano je rekao da će komesar za proširenje Oliver Varheli učestvovati na ovom samitu u Ohridu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri