Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je realizacija projekta "Otvoreni Balkan" od vitalnog značaja i da on podrazumeva četiri osnovne evropske slobode u regionu Zapadnog Balkana koje se odnose se na kretanje robe, ljudi, kapitala i usluga. Kako je rekao te slobode su ključne za rješavanje sukoba u regionu, prenosi Albanian post.

"Ove četiri slobode kretanja EU na Zapadnom Balkanu su ono što je od vitalnog značaja za nas, ono što je od vitalnog značaja za bezbjednost u ovom regionu, ono što je od vitalnog značaja za mir i rješavanje sukoba na ovim prostorima Evrope", istakao je premijer Albanije.

Rama se posebno osvrnuo na povezivanje koje će projekat "Plavi koridor" ostvariti u regionu.

"Projekat 'Plavi koridor', s druge strane, nastoji da poveže Balkan od najsjevernijeg dijela Hrvatske do Grčke, koji takođe prolazi kroz Albaniju", naveo je on.

Naglasio je da je za ovaj projekat potrebna je pomoć Evropske unije, prije svega Crnoj Gori, jer, kako je istakao, ako crnogorski segment ostane nerazvijen, onda je izgubljen dio ovog koridora.

"U poodmakloj smo fazi 'Plavog koridora'. U toku je izgradnja, ostali segmenti su u završnoj fazi međunarodnog tendera i u okviru ovog trećeg mandata videćemo plodove ovog velikog gradilišta", nastavio je on.

Govorio je i o ekonomskom investicionom planu koji podržava Evropska banka za obnovu i razvoj.

Izvor: albanianpost.com/kosovoonline