Politički analitičar

Politički analitičar iz Sjeverne Makedonije Xhelal Neziri rekao je da Kosovo odbijanjem poziva da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan" pomaže Srbiji da se profiliše "kao regionalni faktor", a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da svijetu pokaže da je on političar koji ujedinjuje i radi za mir, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da se iz odgovora premijera Kosova Albina Kurtija, o inicijativi Otvoreni Balkan, razumelo da on više voli da uklanjanje barijera na prijelazima bude pitanje na bilateralnom nivou, a ne u okviru inicijativa za koje smatra da u njima dominira Srbija.

Neziri je rekao da to još jednom ukazuje da Kurti odbija da bude deo ove inicijative, i da je takav njegov stav bio očekivan.

"Bilo je pokušaja da se Kurti ubedi da Kosovo treba da učestvuje kao nezavisna država. To bi bila poruka da Srbija polako prihvata postojanje države Kosovo. Odbijanjem ovih poziva on indirektno pomaže Vučiću da se profiliše u Srbiji kao regionalni faktor i da svijetu pokaže da je on političar koji ujedinjuje i radi za mir. Srbija mora biti izazvana i testirana da li zaista funkcioniše na ovim vrijednostima", rekao je on.

Neziri je rekao da je sada vrijeme da Srbija donese odluku i dodao da više neće biti produžetaka za igru sedenja na dvije stolice, kako sa Rusijom, tako i sa Zapadom kao i da Srbija nema drugu alternativu nego da se usklađuje sa Zapadom.

Ocjenjuje da je izjava podrške koju je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dao inicijativi "Otvoreni Balkan" pokušaj Rusije da potkopa inicijativu.

Prema njegovim riječima, "Otvoreni Balkan" je izgrađen na temeljima Evropske unije i Rusija ne može da ih apsorbuje, a izjava podrške je imala za cilj da izazove dileme u svim zemljama regiona za tu inicijativu.

"Rusija se plaši prekida bliskih odnosa sa Srbijom. Vidi da se Srbija udaljava. Mi u regionu znamo da Rusija nije odigrala ujedinjujuću ulogu u pogledu mira i bezbjednosti. U Crnoj Gori je 2016. željela da onemogući smenu vlasti i planirala državni udar koji nije uspio. Zna kakve aktivnosti imaju na sjeveru Kosova, ali i u Bosni i Hercegovini. To nije uticaj koji proizvodi mir i sigurnost. To je pokušaj sabotaže", rekao je on.

Govoreći o zabrani preleta vazdušnog prostora ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, koju su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska donele, Neziri je rekao da je to bilo očekivano jer su to zemlje koje su se pridružile zapadnim sankcijama Rusiji.

On je Lavrovljev pokušaj dolaska u Srbiju ocjenio kao test.

"Znao je da su ove zemlje stale na stranu Zapada i uvele sankcije. Bilo je to testiranje i pritisak na zemlje da vidi da li će ovi saveznici pratiti politiku saveza", dodao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline