Stručnjak za Balkan

Stručnjak za balkanska pitanja Daniel Serwer kaže da Srbija može da pokuša da kopira Rusiju i pod izgovorom ugroženosti Srba na sjeveru Kosova opravda vojna kretanja prema rijeci Ibar, prenosi Albanian post.

"Kao odgovor na spor sa registarskim tablicama od prije nekoliko mjeseci trebalo je da posluži vojno upozorenje i mobilizacija srpske vojske. Da ne pominjemo značajno raspoređivanje snaga oko granice sa Kosovom", rekao je Serwer.

Serwer je dodao da situacija na Zapadnom Balkanu u cjelini stagnira.

"Pregovori o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i dalje su u toku. Srbija, nakon što je obećala promjene u politici prema ratu u Ukrajini, i dalje stoji uz Rusiju. Izborna reforma u Bosni i Hercegovini je mrtvo slovo na papiru. Crna Gora ima novu prelaznu vladu čiji je mandat priprema za nove izbore", rekao je Serwer.

Kao jedan od problema je istakao i to što Bugarska blokira otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Sjevernom Makedonijom i sa Albanijom.

"Nevolje u Sjevernoj Makedoniji mogle bi da sruše vladu reformskog i proevropskog mentaliteta, pa čak i da izazovu međuetničke sukobe", rekao je Serwer.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post