Specijalni izaslanik SAD

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez Zapadnog Balkana i izrazio je podršku SAD za pokretanje međuvladinih konferencija Evropske unije sa Skopljem i Tiranom, prenosi Reporteri.

On je istakao da je strateški dijalog između Vašingtona i Skoplja način za produbljivanje odnosa u svim oblastima.

„Kao najnovija članica NATO-a, Sjeverna Makedonija je mnogo doprinela, tako da pokušavamo da nađemo načine da zajedno radimo kako bismo pomogli u rješavanju nekih od balkanskih, nekih bilateralnih i nekih globalnih pitanja“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija je izvršila sve neophodne reforme za početak međuvladinih konferencija sa Evropskom unijom i Sjedinjene Države snažno podržavaju proces članstva.

„Nama je potrebna Sjeverna Makedonija u Evropskoj uniji, potreban nam je ceo Zapadni Balkan u Evropskoj uniji. Ideja koju smo započeli 1989. godine da stvorimo potpuno slobodnu i mirnu Evropu još nije potpuna i za nju moramo da nastavimo da radimo", rekao je Escobar.

On je izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija i Bugarska, za koje je rekao da su dobri saveznici i cijenjene članice NATO-a, pronaći rješenje za sporna pitanja kroz kompromis, dijalog i pregovore dobre volje.

Escobar je između ostalog naglasio da region Zapadnog Balkana ima velike ekonomske i trgovinske izglede.

„Zapadni Balkan je najbrže rastući dio Evrope. Ima potencijal da bude regionalni lider u oblasti obnovljivih izvora energije, tečnog prirodnog gasa, transporta, tehnologije i skoro svega ostalog u regionu“, rekao je on i dodao da iz tog razloga SAD podržavaju svaku inicijativu saradnje između zemalja regiona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri