Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti rekao je da ne vjeruje grupi lidera koji vjeruju u samodovoljnost Zapadnog Balkana, govoreći o "Otvorenom Balkanu", prenosi Koha.

Kurti je na konferenciji "Globsek 2022" u Bratislavi rekao da ne vjeruje da Kosovo treba da bude otvoreno za sjeveroistočne i istočne intervencije.

"Zapadni Balkan je otvoren za NATO, za EU, za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ne vjerujem da treba da se otvaramo za bilo kakvu sjeveroistočnu ili istočnu intervenciju. I mi se u velikoj mjeri oslanjamo na "Berlinski proces 2", sa novim početkom sa kancelarom Scholyom. Podržavamo inicijativu koja ima evropske vrijednosti iznutra", rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o dijalogu sa Srbijom, rekavši da je posvećen svim otvorenim pitanjima, ali da je, prema njegovim riječima, u centru obostrano priznanje.

"Riječ je o tablicama i energetskim pitanjima jer Srbi ne plaćaju struju zbog paralelnih struktura", rekao je on.

Kurti je govorio na panelu na kojem su učestvovali i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan i dijalog Kosova i Srbije  Miroslav Lajčak i izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore