Govor u SB UN

Tokom govora u Savjetu bezbjednosti UN premijer Albanije Edi Rama osvrnuo se na sukob u Ukrajini, rat na Kosovu i žrtve u Srebrenici i poručio da nekažnjivost mora otići u istoriju, prenosi Reporteri.

Rama se obratio prisutnima nakon što je Albanija preuzela presjedavanje Savjetom bezbjednosti, a pomenuo je i Kosovo.  

"Kolege, moramo se dokazivati dijelima a ne samo rečima. Hiljadama žrtava u Srebrenici dugujemo djela, a ne riječi. Svima onima koji su pretrpeli masakre i zločine protiv čovječnosti, kao i 20.000 žena silovanih tokom etničkog čišćenja na Kosovu, 1998.- 99. godine", rekao je Rama, prenosi Ekonomija onlajn.   

On je naglasio da nekažnjivost mora otići u istoriju i da je važno da se radi u skladu sa međunarodnim pravom, principima i ciljevima Ujedinjenih nacija.

"Dok razgovaramo i naglašavamo potrebu za provođenjem zajedničkih normi, svi smo svijesni da smo pod ogromnim stresom. Možemo se, zapravo, čak osjećati depresivno zbog nedostatka napretka, nedostatka realizacije i prestupnika koji se ponašaju slobodno", rekao je Rama.

Razorne posljedice rata u Ukrajini, kako je rekao, takođe su izazvale nesigurnost u pogledu hrane koja bi mogla da dovede do nezapamćene gladi.

"Neisprovociran, nepravedan, ilegalan rat izazvao je evropsku ekonomiju. Strašni zločini su počinjeni i otkrivani su svakodnevno. Ovo zahtjeva odgovornost. Albanija će pokrenuti sprovođenje pravde", kazao je Rama.

On je istakao da pitanje odgovornosti ostaje u centru kolektivnih mjera međunarodne zajednice.

"Neophodno je, prvo, povećati ulogu međunarodne zajednice da privede pravdi države i one koji djeluju u njihovo ime, a sprovode kršenja međunarodnog prava. Drugo, jačanje mehanizama odgovornosti ne samo na državnom, već i na regionalnom i međunarodnom nivou. Treće, fokusiranje na žrtve, utvrđivanje istine o međunarodnim zločinima i masovnim kršenjima ljudskih prava i ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava je od suštinskog značaja za očuvanje prava i dostojanstva žrtava i njihovih rođaka. Takođe je od ključne važnosti da se unapredi mir i pomirenje“, rekao je Rama.

Albanija od 1. juna predsjedava Savjetom bezbjednosti UN narednih mjesec dana. Ovo je prvi put da preuzima takvu ulogu u ovoj međunarodnoj organizaciji, budući da je od ove godine privremena članica Savjeta bezbjednosti UN.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri