U postojećim granicama

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku zatražio je u Roterdamu u Holandiji podršku Kosovu na putu ka članstvu u Savjetu Evrope. On je ovaj poziv uputio tokom obraćanja Kongresu evropske narodne partija (EPP), prenosi RTK2.

„Koristim ovu priliku da pozovem svakog člana EPP-a da podrži našu prijavu u Savjet Evrope, ali i bilo koju drugu instituciju koja služi kao oltar slobode, demokratije i prosperiteta. Naše članstvo u Savjetu Evrope je prirodno i takva bi trebalo da bude podrška državama koje podržavaju vrednosti ovog Saveta“, rekao je Abdixhiku, saopštila je kancelarija za informisanje LDK-a.

Lider LDK je pomenuo i dijalog između Kosova i Srbije, gdje je rekao da bi ovaj proces trebalo da se završi međusobnim priznanjem u postojećim granicama, dok je u svom govoru napomenuo da vize za građane Kosova još uvijek nisu liberalizovane.

„Republika Kosovo je već duže vrijeme angažovana u dijalogu sa Srbijom na rješavanju neriješenih pitanja između dvije zemlje. Došlo je vrijeme da se okonča spor sa našim sjevernim susjedom, koji nažalost i dalje negira realnost nezavisnog i suverenog Kosova. Dijalog koji vodi EU, uz snažnu podršku Sjedinjenih Država, treba da rezultira međusobnim priznanjem Kosova i Srbije u postojećim granicama“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri