Razmjenili stavove

Predsjednica Vjosa Osmani i premijer Crne Gore Dritan Abazović razmjenili su stavove o regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Tokom panel diskusije na Samitu demokratije jugoistočne Evrope u Crnoj Gori, Abazović je rekao da se dio crnogorskog društva protivi „Otvorenom Balkanu“ zbog uloge Srbije u toj inicijativi.

Crnogorski lider je ranije izjavio da će prisustvovati sledećem sastanku „Otvoreni Balkan“ koji će biti održan u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, zbog čega je suočen sa velikim kritikama.

„Po mom mišljenju, dio crnogorskog društva se protivi (Otvorenom Balkanu) samo zato što je protiv svega što je Srbija. Nemaju problem sa inicijativom, ali imaju lični problem“, rekao je Abazović i dodao da, prema njegovom mišljenju, „lični problemi u politici često ne pružaju mogućnost za bilo kakvu viziju“.

„Nisam posvećen ‘Otvorenom Balkanu’, ‘Berlinskom procesu’ ili bilo kojoj drugoj inicijativi. Zalažem se za regionalnu saradnju. Tako da, svaka inicijativa koja ima za cilj regionalnu saradnju, sve što možemo iskoristiti za saradnju, jeste uspjeh“, rekao je Abazović.

Na komentar Abazovića reagovala je predsjednica Kosova, Vjosa Osmani.

„Da li je neko lider izabran na demokratki način, ko vjeruje u vrijednosti vladavine prava, ljudskih prava i u demokratiju i da li je neko bivši ministar propagande (bivšeg lidera Jugoslavije) Miloševića, to treba da ima važnost. U suprotnom, poruka koju šaljemo je da nema važnosti ako si (predsjednik Ukrajine) Zelenski ili (predsjednik Rusije) Putin“, rekla je Osmani.

Kosovo se protivi inicijativi „Otvoreni Balkan“, insistirajući na tome da Kosovo treba da bude predstavljeno kao ravnopravno, odnosno kao nezavisna država u bilo kom procesu, uključujući i inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Osmani je dodala da „ako ne naučimo ovu lekciju iz prošlosti, nećemo moći da idemo pravim putem, u trenutku kada smo suočeni sa ratom u Ukrajini”.

Istakla je da je Kosovo posvećeno regionalnoj saradnji, ali da se mora poštovati nesaglasnost Kosova sa inicijativom „Otvoreni Balkan“, jer je, kako je rekla, Kosovo pokazalo posvećenost „da učini sve što je neophodno da regionalna saradnja funkcioniše“.

„Mi smo pružili ruku saradnje zemlji koja je izvršila genocid nad nama, ne tražeći izvinjenje, ne videvši kajanje sa njihove strane, bez zločinaca iza rešetaka ili izvedenih pred pravdu. Bez oko 2.000 nestalih u periodu rata i zemlji koja spava na masovnim grobnicama. Kako možemo da pokažemo nego na ovaj način da pružimo ruku prijateljstva i saradnje?“, kazala je Osmani.

Abazović je, odgovarajući predsjednici Kosova, naveo da niko nije u poziciji da bira vlast u drugoj državi.

„Kako je moguće da ćete, najvjerovatnije, sedeti u Berlinskom procesu sa istim ljudima, koji, nažalost, ne priznaju Kosovo, dok je Ohrid (gdje će se održati sljedeći sastanak ‘Otvoreni Balkan’) problem?. To je ono što ja ne razumijem“, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, jedini spoljnopolitički cilj njegove zemlje je punopravno članstvo u EU i ne traži alternative za taj cilj, rekavši da će na skupu „Otvoreni Balkan“, koji će biti održan 7. i 8. juna, prisustvovati kao gost.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ je nastavak balkanskog „mini Šengena“, koju su u Novom Sadu, u Srbiji, 10. oktobra 2019. godine predstavili lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Kada je uvedena inicijativa „Otvoreni Balkan“, tada je Crna Gora sa Vladom Demokratske partije socijalista (DPS) odbila da učestvuje u ovoj regionalnoj inicijativi.

Međutim, novi premijer Abazović podržava koncept ove inicijative.

Kosovo i Bosna i Hercegovina je ne podržavaju.

Naime, Osmani i Abazović susreli su se danas na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji se održava u Crnoj Gori.

Samitu su prisustvovali mnogi međunarodni visoki zvaničnici, među kojima i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Još uvijek nije poznato, da li na Samitu učestvuje neko od srpskih predstavnika.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/Kossev