Razlog neuspjeha

Potpredsjednik Vlade Kosova i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi rekao je da sa Petrom Petkovićem nikada nije popio kafu i da bi želeo starijeg i iskusnijeg glavnog pregovarača sa srpske strane u dijalogu, prenosi Reporteri.

Bislimi je u Komitetu za spoljne poslove odgovorio na pitanje poslanika PDK Xhavita Halitija koji ga je upitao da li je nekada vodio razgovor sa Petkovićem opušteno, uz kafu.

„Nikada nismo popili zajedno kafu, niti sam, kako ste rekli, otvoreno razgovarao sa srpskom stranom, jer je broj sastanaka bio mali, a bili su malo napeti. Ali takođe mislim da za to postoji razlog. Gospodin Petković nije ovlašćen da donosi odluke, pa je samim tim i problem sa njim razgovarati jer on samo registruje pa se konsultuje sa Beogradom. Nema ovlašćenje za postizanje sporazuma", kazao je Bislimi.

On je kao razlog neuspjeha dijaloga naveo godine glavnog pregovarača Srbije Petra Petkovića.

„Da je na njegovom mjestu neko ko je malo stariji i iskusniji, možda bi proces bio konstruktivniji i produktivniji“, rekao je Bislimi.

Bislimi je rekao da je on u stalnom kontaktu sa premijerom Kurtijem, dok su Petkoviću potrebne nedjelje da se sastane sa premijerom Srbije.

„Ja imam svakodnevne kontakte sa premijerom, a gospodinu Petkoviću su ponekad potrebne nedjelje da se sastane sa svojim premijerom. To onda takođe utiče na uspjeh procesa dijaloga“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri