Proces koji će trajati

Prijava Kosova za članstvo u Savjetu Evrope jučer se nije našla na dnevnom redu komiteta ministara. Ne znači, međutim, da se to neće desiti na nekom od narednih sastanaka. Pitanje je da li su zemlje članice Savjeta Evrope zainteresovane za temu koja može da izazove neslaganja, u jeku rata u Ukrajini, oko koga imaju jedinstven stav.

Prijava Kosova za Savjet Evrope se nije našla na dnevnom redu jer je protiv toga bila Italija koja je predsjedavala Komitetom ministara u Torinu, objasnili su iz srpskog ministarstva spoljnih poslova.

Ali je ta tema bila na dnevnom redu izlaganja srpskog ministra spoljnih poslova. Poručuje da bi razmatranje zahtjeva sa Kosova dovelo u pitanje kredibilitet Organizacije, a da Srbija ostaje posvećena principima međunarodnog prava.

„Eventualno razmatranje zahtjeva za prijem Kosova u Savjet Evrope direktno je u suprotnosti sa najmanje dva člana Statuta Savjeta Evrope. Bude li došlo do razvoja situacije u tom smjeru, mi ćemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima boriti protiv toga a uvjeren sam da u toj borbi nećemo biti sami“, kaže Nikola Selaković.

Novinar Fahri Musliu smatra da bi Srbija umjesto protivljenja, prijavu Kosova za Savjet Evrope trebalo da podrži, a srpski zvaničnici ublaže rječnik koji šteti i Srbima i Albancima.

„Ta organizacija se bavi ljudskim pravima prije svega i čudi me zašto je Srbija protiv toga do te mjere pogotovu kad se ona žali da su Srbi na Kosovu ugroženi, da im Albanci ugrožavaju sva prava a nemaju prava da se žale – u tom slučaju Srbi bi imali koristi“, rekao je Musliu.

Potpredsednica parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope i poslanica Saveza Vojvođanskih Mađara, Elvira Kovač, kaže da je veliki broj zemalja aplikacijom Kosova bio iznenađen i da je rečeno da za tako nešto nije nije momenat jer se Savjet Evrope suočava sa najvećom krizom od postojanja ove organizacije 1949-te godine.

„Jedinstveni su po stavu da maksimalno podržavaju Ukrajinu. I sada kada su konačno jedinstveni po nekom pitanju su svijesni da je ovo nezgodan momenat i da im ne treba novi problem i novi konflikt o koga će sigurno neće tako lako dogovoriti“, naglasila je Kovač.

Ne isključuje mogućnost da neko predloži razmatranje kosovske prijave već za prvi jun.

Objašnjava da, ukoliko se nađe na dnevnom redu, proces razmatranja može trajati godinama jer pored više instanci u Savjetu Evrope trebalo bi da prođe i mišljenje Venecijanske komisije.

Video prilog pogledajte OVDJE.

Izvor: N1