Primanje mita

Dva policajca u Albaniji su uhapšena, dok se protiv četvorice vodi istraga zbog korupcije u vezi sa albanskim pasošima državljana sa Kosova koji su stekli albansko državljanstvo.

Otkaz četvorice državljana Kosova, pokrenuo je tužilaštvo u Tirani koje je vodilo istragu protiv policajaca za primanje mita ili mita od 50 do 200 eura. Sudu u Tirani je već podnet zahtjev za izricanje mjere bezbjednosti dvojici policajaca, dok su četvorica pod istragom na slobodi i očekuje se da će ove istrage biti proširene.

Prema zakonima koji su na snazi u Albaniji, albanski pasoš ili državljanstvo sa naturalizacijom dobija se bez naknade uz povlačenje albanskog pasoša odobrenog ukazom predsjednika. Građanin koji dobije pasoš samo se potpisuje i uzimaju mu se otisci prstiju, prije nego što pasoš postane njegovo vlasništvo.

Međutim, policajci u Tirani su dovukli građane sa Kosova uz izgovore da „pasoš nije izdat“, „morate ponovo da dođete sljedeće nedjelje“, „pasoš nije spreman“ itd. Ovim oblicima pritiska od njih je nezvanično i nezakonito tražen novac od 50-200 eura, pri čemu je ta naknada u nekim slučajevima isplaćivana u unutrašnjim prostorijama Državne policije, gdje su sigurnosne kamere snimale ovu šemu.

Iz istraga tužioca Bledara Valiqaja dokumentovano je dokazima, filmskim snimcima i prisluškivanjima kako je novac uzet. Među osumnjičenima su i službenici policijske uprave u Tirani.

Tužilaštvo je zatražilo hapšenje za dva policajca, a za je zatraženo udaljenje sa dužnosti, dok se istraga nastavlja radi kompletiranja cijele korupcionaške šeme.

Albanski parlament je 29. jula 2020. usvojio zakon: „O državljanstvu“. Albansko državljanstvo na osnovu zakona br. 113/2020 stiče se rođenjem, poreklom, rođenjem na teritoriji Republike Albanije, naturalizacijom i usvojenjem.

Izvor: Koha/Kossev