Evropski poslanik

Evropski poslanik Lukas Mandl kazao je u intervjuu za Geopost da je EU propustila mnoge prilike da šest zemalja Zapadnog Balkana uključi u Evropsku uniju, dodajući da sada mora da požuri, jer gubljenje tih mogućnosti znači da se ostavljaju otvorena vrata za uticaj izvan Evrope, od sila koje ne dijele vrijednosti koje Evropa zastupa, prenosi Reporteri.

Kako vidite ruski uticaj u Evropi?

Jedan od nalaza našeg Specijalnog parlamentarnog komiteta (Evropskog parlamenta) je da 60 odsto stranih dezinformacija i mešanja potiče iz Kremlja. To je uticaj koji šteti našim društvima, koji ima za cilj da nas podjeli i oslabi Evropu, oslabi Evropljane. Ovo traje mnogo godina. Nije tako nedavno kao izbijanje rata u Ukrajini, ali se nastavlja već nekoliko godina. Ovo je važan primjer uticaja Kremlja u Evropi, koji je negativan i uvijek pokušava da nas podjeli. Pošto je najveća snaga Evrope njeno jedinstvo, nastojanja da se Evropa oslabi manifestuju se u nastojanjima da nas podjele. Po uzoru na Kremlj, na ovoj planeti postoje i drugi entiteti i sile koje pokušavaju da se bore protiv ovog jedinstva.

Austrija je uspostavila ravnotežu i sa Rusijom i sa Zapadom. Kakav je sada zvanični stav Beča povodom agresije na Ukrajinu?

Austrija je uvijek bila dio političkog Zapada, još od Drugog svjetskog rata i uvijek je doprinosila slobodnom svijetu, liberalnoj demokratiji, vladavini prava. Ovo je jasan stav Austrije na ovoj planeti. Kao i u drugim evropskim zemljama prije ovog strašnog agresorskog rata na Ukrajinu, postojali su poslovni kontakti i ekonomske veze sa Ruskom Federacijom. Upravo to pokušavamo da iskoristimo sada da sankcionišemo Rusku Federaciju zbog ovog rata. Zbog ovih veza u prošlosti, imamo priliku da sankcionišemo Rusiju – i sankcije djeluju. Ovo je prva beskrvna odbrana od krvavog ratnog napada u istoriji.

Kako vidite ruski uticaj na Balkanu, prije rata, pa i sada, s obzirom na to da je to problematični region i jedini region koji je ostao van EU?

Rekao bih da je EU mnogo izgubila u šest zemalja Zapadnog Balkana. Propustili smo mnoge prilike da šest zemalja Zapadnog Balkana uključimo u Evropsku uniju. Moramo sada da požurimo, jer gubljenje ovih mogućnosti znači ostaviti otvorena vrata za uticaj izvan Evrope, od sila koje ne dijele vrijednosti koje Evropa zastupa – kao što su liberalna demokratija, vladavina prava i sloboda pojedinca. Kremlj takođe ima veliki uticaj na Zapadnom Balkanu i uvijek pokušava da nas podjeli i ovdje, zloupotrebljavajući subjekte, organe upravljanja i druge javne subjekte, čak i privredne subjekte. A tu je i veza sa organizovanim kriminalom. To je upravo ono što nikako ne smemo dozvoliti da se desi.

Kako vidite stav Srbije i njenu neutralnost? Hoće li predsjednik Vučić ići sa Zapadom ili Istokom?

Srbija je od početka rata pokazala simpatije prema Kremlju i još uvijek preti svojoj najmanjoj susjednoj državi, Republici Kosovo, najmlađoj državi u Evropi. Srpsko rukovodstvo je veoma depresivno. Ovo je izuzetno iritantno i depresivno. Evropski parlament je 1. marta usvojio rezoluciju koja pokazuje "duboku zabrinutost" zbog stava Srbije prema sankcijama. Rezolucija je usvojena velikom većinom. Dijelim ovu zabrinutost sa ovom ogromnom većinom mojih kolega u Evropskom parlamentu. Ponašanje srpskog rukovodstva je iritantno – pogotovo što je EU decenijama najveći donator Srbije i što je EU Srbiju posmatrala kao zemlju kandidata za članstvo. Iako joj je sve dato, Srbija se u ovim vremenima pozicionirala na pogrešnu stranu istorije. Zbog toga Srbija trenutno igra negativnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

Njemačka je velika i ekonomski jaka. Srbija nije toliko velika, ali je najveća država na Zapadnom Balkanu. Srbija daleko od toga da je ekonomski jaka kao Njemačka, ali je ipak najjača zemlja među šest zemalja Zapadnog Balkana. Kada govorimo o vrijednostima, mogućnostima i budućim perspektivama, govorimo i o budućoj perspektivi građana Srbije. Jasno je da srpsko rukovodstvo igra drugu igru, a zapravo je to strašna utakmica.

Mislite li da Srbija u saradnji sa Rusijom može da izazove probleme na sjeveru Kosova, destabilizujući situaciju na Kosovu ili čak u RS (entitet u Bosni i Hercegovini)?

Uvijek ću doprineti međunarodnoj slobodnoj svjetskoj zajednici koja nastavlja da brine o bezbjednosti Kosova, suverenitetu Kosova, i zato se nadam da će se izbeći nove tenzije i nasilje bilo koje vrste. I dalje se nadam da će Srbija krenuti pozitivnim putem i otvoriti vrata sebi i šest zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Kako komentarišete odnose Dodika i Putina?

Jasno je da u Bosna i Hercegovina ima mnogo nevolja zbog Dodikovog ponašanja. O tome smo razgovarali na raznim plenarnim sjednicama u Evropskom parlamentu i na drugim sastancima i diskusijama. Mislim da je bilo negativnih scenarija i prije početka agresorskog rata na Ukrajinu. Čini se da ove nevolje u Bosni i Hercegovini trenutno nestaju, ali nikada ne treba vjerovati u takvu situaciju. Opet će biti nevolje, sve dok postoji nacionalizam, mržnja ideologija i spremnost na nasilje. To je nešto što ne bi trebalo da bude dio današnje evropske civilizacije.

Vidite li optimizam u Evropskoj uniji, posebno u Briselu, da ima veliki plan za zapadni Balkan? Da li je Evropska unija konačno spremna za viznu liberalizaciju za Kosovo?

Ovo je jasno: Evropska komisija je odlučila da su ispunjeni svi kriterijumi koji su postavljeni za dobijanje vizne liberalizacije za Kosovo. Evropski parlament je u više navrata velikom većinom odlučio da jeste za liberalizaciju viznog režima. Još uvijek postoji mala manjina vlada država članica koje blokiraju putovanje bez viza za narod Kosova.

Mandal dodaje da je vizna liberalizacija mnogo zakasnila.

U široj slici, Evropsku uniju treba restrukturirati. Borba protiv agresije na Ukrajinu bila je poziv na buđenje da treba više da brinemo o snazi Evrope, o bezbjednosti Evrope, o bezbjednosti svih Evropljana, bilo da su građani EU ili država Evrope koje nisu članice. Takođe u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Norveškoj, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, ali posebno na Zapadnom Balkanu gdje ljudi već decenijama čekaju na integraciju u EU i standarde EU. Kao što je pomenuto, EU je propustila mnoge prilike da uključi Zapadni Balkan i to mora da učini sada, što je prije moguće.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri