Ne treba sve dramatizovati

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović smatra da je inicijativa "Otvoreni Balkan“ u skladu sa Berlinskim procesom. On je u razgovoru za Deutsche welle rekao da ne treba dramatizovati sve što dolazi preko granice.

"Za mene je ova situacija jednostavna i ne treba je dramatizovati. Sve što se može iskoristiti kao sredstvo za brzu integraciju u EU je dobra stvar. Ono što se može posmatrati kao zamjena za evropske integracije, nas ne zanima. Dakle, sve što nam pomaže da brže uđemo u EU, kao region ili kao država, za nas je prihvatljivo“, izjavio je Abazović.

On ocjenjuje da ljudi na Zapadnom Balkanu pokušavaju da dramatizuju svako pitanje, a dodaje da sve inicijative poput Berlinskog procesa, CEFTA i "Otvorenog Balkana“ imaju zajedničku poruku regionalne saradnje.

Abazović smatra da je ime u ovom slučaju irelevantno, dodajući da je regionu potrebno povjerenje, dobra komunikacija i saradnja između vlada, dok naglašava da sve što dolazi sa druge strane granice ne treba posmatrati kao neprijateljsko.

"Šta nam je potrebno? Potrebno nam je više poverenja, bolja komunikacija, zajednički projekti, više saradnje između država i vlada. Sa moje tačke gledišta, sve ide u tom pravcu, to je prava stvar. Nama je potrebno manje tenzija, depolarizacija regiona, a za to treba da vjerujemo jedni drugima i da nijedan predlog koji dolazi sa granice ne doživljavamo kao nešto neprijateljsko", rekao je Abazović.

On je istakao da Crna Gora ne doživljava susjede kao neprijatelje.

"Mi ih doživljavamo kao naše komšije, kao naše prijatelje, sa velikim poštovanjem i pokušavamo da unesemo novu energiju i novu politiku u region. Možda moja teza nije tačna, ali ja čvrsto vjerujem da je nacionalizam duboko vezan za korupciju. A političke elite koje žele da promovišu nacionalizam, ne rade to zbog patriotizma, već da bi održale status kvo i sprečile izgradnju institucija. Jer kada budemo gradili institucije, a tu ne mislim samo na Crnu Goru, već i na region, kada budemo izgradili jake institucije onda će i odnosi među ljudima biti bolji, bez obzira koju državu ili versku grupu predstavljaju. Dakle, vidim vezu između njih", rekao je Abazović.

Izvor: Kosovo Online/DW