Glasanje u Skupštini Albanije

Premijer Albanije Edi Rama ocijenjuje da je glasanje Skupštine Albanije o rezoluciji o Srebrenici bila loša igra bivšeg premijera Salija Berishe, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, oni koji su reagovali na neuspjeh ove rezolucije u albanskom parlamentu nemaju pojma o igri Berishe, osobe koju je Amerika proglasila nepoželjnom zbog korupcije i podrivanja demokratije.

"Oni koji skaču zbog navodnog neuspjeha rezolucije o Srebrenici u albanskom parlamentu, prvo treba da se zapitaju zašto je ona podnjeta. Onda ih treba obavjestiti šta piše u tom tekstu i navesti da to nije bila rezolucija već niska igra! Niska igra osobe koju Amerika smatra korumpiranim rušiocem demokratije, u svijetu poznatog i kao rušilac embarga Slobodanu Miloševiću", napisao je Rama na Twitteru i dodao da je riječ o Berishinom pokušaju da vaskrsne politički.

On je dodao da mu je žao onih koji se greškom osjećaju povrijeđenim jer, prema njegovim riječima, nemaju pojma o toj igri.

Albanski parlament odbio je zahtjev poslanika Tritana Shehua za glasanje o rezoluciji kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom bivši premijer Sali Berisha izjavio je da je priznanje genocida u Srebrenici neophodan čin za narode i civilizovana društva i osnovni uslov da se ne ponovi.