Prijateljski karakter

Premijer Albanije Edi Rama boravi u poseti bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju u haškom zatvoru, tačnije Haglandenu. Kako prenosi Albanian post, ova posjeta se može smatrati jednom od najzanimljivijih posjeta jednog šefa vlade u političkoj istoriji, prije svega zbog prijateljskog karaktera.

Albanski premijer je u 11.30 počeo posjetu Thaçiju, koja će trajati tri sata. Istorija je pokazala da su Međunarodni sud pravde u Hagu posjećivali šefovi vlada samo kada su dolazili na zvanične sastanke.

Kako se navodi holandski premijer Mark Rute je 2011. godine dolazio u haški zatvor, kao i bivša norveška premijerka Erna Solberg 2015. godine, ali nijedna od tih posjeta nije imala politički i prijateljski karakter kao Ramina posjeta Thaçiju.

Zatvor u kome se nalaze bivši lideri OVK nalazi se na periferiji Ševeningena, a Haaglanden je jedinstven zatvor i po tome što jedini ima centar za brigu o pritvorenicima.

Posljednji put Rama i Thaçi su se sastali u Prištini 29. juna 2020. godine – tri mjeseca prije nego što je Specijalni sud u Hagu potvrdio optužnicu protiv Thaçija. Svrha tadašnje posjete je bila da Rama sazna više o optužnicama Specijalnog tužilaštva protiv Hashima Thaçija i bivšeg predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post