Drugi koriste naše nevolje

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da komšije ne mogu da se biraju, da Srbi, Hrvati i Crnogorci neće nigdje da odu i da moramo da odrastemo i zaboravimo na haos iz prošlosti, prenosi Reporteri.

Govoreći na 18. Konferenciji Jadransko-jonske inicijative, Rama je istakao da "ne treba zaboraviti koliko su se drugi koristili leđima naših zemalja i na nevoljama koje su tako stvorene", aludirajući na zemlje Balkana.

"Ne biramo komšije. Baka mi je govorila 'Srećan komšija, srećan dom'. Ukoliko nije tako onda je to noćna mora. Ovdje smo da ostanemo. Srbija neće nigde otići, kao ni Hrvati, Crnogorci. Svi ćemo biti ovdje. Moramo to srediti i zaboraviti sav haos koji smo priređivali jedni drugima. Ne zaboravimo koliko su drugi koristili na našim leđima, na našim plećima, zbog nevolja koje smo sami stvorili. Koliki je gubitak ulagati u mržnju. Put nam je još dug. Ali danas smo bolje mjesto u odnosu na ono gde smo bili“, rekao je premijer Albanije.

Rama je dodao da je ukrajinski sukob izuzetna lekcija za nastavak mira.

"Nastavimo putem mira, da ne upadnemo u zamke prošlosti. Pouka ovog rata je dragocjena za sve nas. To je veoma važan trenutak u čitavoj našoj istoriji. S druge strane, važno je da se ova saradnja isplati. Nema sumnje da smo pojedinačno gledano, danas bolji nego što smo bili ranije, ali još uvijek gubimo mnogo našeg potencijala da život učinimo mnogo boljim", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri