ODNOS SRBIJE I KOSOVA

U Berlinu je sinoć organizirana večera za premijera Kosova Albina Kurtija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te specijalnog izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka.

U posljednje vrijeme malo je onih koji prate regionalnu politiku, a da nisu primjetili Vučićeve izraze zabrinutosti zbog sve većih pritisaka sa Zapada koji od Srbije očekuje da se opredijeli u odnosu na Rusiju.

U tom rolerkoasteru političkih, ekonomskih i sigurnosnih pitanja, pritisak na Srbiju je usitinu veliki. To s eposebno odnosi na dijalog s Prištinom, gdje Zapad očekuje postizanje dogovora za priznanje Kosova. U tom kontekstu treba istaći da je medvjeđu uslugu Srbiji nedavno učinio i Vladimir Putin, koji je zatražio nezavisnost za proruske regije Luganjsk i Donjeck u Ukrajini po principu kako je to dobilo Kosovo.

U takvim okolnostima Vučić je održao sastanke u Berlinu gdje ga je kao domačin primio kancelar Njemačke Olaf Scholz. U skolopu posjete toj zemlji organiziran je i susret s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Zaključci susreta su u suštini:

- nema promjene granica niti razmjene teritorija između Srbije i Kosova

- konačni dogovor mora podrazumijevati međusobno priznanje Srbije i Kosova

- ne smije biti ratnog huškanja

- Njemačka će podržati viznu liberalizaciju za građane Kosova

- može očekivati veći pritisak EU na Srbiju.

Takav tok razgovora vjerovatno je uzrokovao najviše zadovoljstva kod kosovskog premijera, što se vidi i na priloženoj fotografiji sa večere u Berlinu.