Italijanski diplomata

Italijanski diplomata Giovanni Castellaneta smatra da je proces integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, prekršeno obećanje koje rizikuje da ima visoku cijenu. Kako kaže dok se razgovara o pravnim i političkim aspektima članstva Ukrajine u EU, pažnju treba usmjeriti na još jednu vanrednu situaciju evropskog susjedstva, prenosi Albanian post.

Posljednjih nedelja bilo je mnogo diskusija o mogućnosti članstva Ukrajine u Evropskoj uniji, a invazija Rusije izazvala je pokret solidarnosti sa Kijevom iz svih zemalja EU i navelo predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Layen da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i podnese formulare neophodne za pripremu kandidature za EU.

Castellaneta smatra da članstvo nije čisto politička, već i ekonomska procedura, uz potrebu da se ide putem stabilizacije i približavanja pokazateljima koje zahtjeva Evropska unija.

"Dakle, ovo ostaje neposredan put za zemlje koje su počele sa niskog nivoa razvoja prije 30 godina, dolazeći iz socijalističkih sistema ili čak ekstremnijih, kao u slučaju Albanije. Ali svi napori i dobri rezultati stvarani godinama rizikuju da budu narušeni ako se za ove zemlje ne predvide određena vremena i jednostavnije procedure", piše diplomata.

On poziva na promjenu tempa i ubrzanje procesa integracije Zapadnog Balkana, navodeći da su samo dvije zemlje iz regiona zvanično kandidati - Crna Gora i Srbija, pri čemu je, ističe, Srbija "na donjoj liniji", uprkos tome što ima jednu od najjačih ekonomija u regionu.

Castellaneta se nada da će rat u Ukrajini poslužiti barem kao podsjetnik evropskim zvaničnicina da još uvek postoji jaz u dijelu Evrope.

"Brojne turbulencije širom istočnog Mediterana i sve veće prisustvo u regionu drugih međunarodnih igrača, kao što su Kina, Rusija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, zahtjevaju punu uključenost Balkana u evropsku spoljnu i bezbjednosnu politiku. Stoga, evropska integracija Zapadnog Balkana mora da ostane jedan od strateških prioriteta ne samo EU, već prije svega italijanske vlade", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post