Novinar Deutsche wellea

Novinar Deutsche wellea Bahri Cani rekao je da su Njemačka i Evropska unija shvatile da odugovlačenje vodi ka većim problemima, pa sada pridaju veći značaj stabilnosti Zapadnog Balkana, a susret u Berlinu je došao u teškom trenutku za Srbiju, prenosi Koha.

„Ne samo Njemačka, već i EU veoma ozbiljno shvataju situaciju na Zapadnom Balkanu. Došlo je vrijeme da se sa riječi pređe na djela, da se Zapadnom Balkanu pruži prilika da proces članstva u EU postane stvarnost, jer smo vrlo jasno videli da svaka eskalacija problema može dovesti do čak i velikih sukoba. U EU, Njemačka i SAD su shvatile da je mogućnost sukoba na Balkanu velika zbog ruskog uticaja. Ove zemlje su shvatile da treba da preduzmu ozbiljne korake u smislu približavanja Kini", kaže Cani.

Prema njegovim riječima, sastanak nemačkog kancelara Olafa Scholza sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dolazi u teškom trenutku za Srbiju.

„Schlz je odigrao svoju ulogu u posredovanju koji je težak, ali dolazi u veoma važnom trenutku kada je Srbija na raskrsnici, da nastavi da igra dvostruku igru između Rusije i Zapada ili da sama odredi svoj put ka EU“, dodao je Cani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore