Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je politička pozicija Srbije "nikad teža" kao i da je "dodatno komplikovana" izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vučić je poslije sastanka sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u Berlinu, rekao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi s obzirom na krizu u Ukrajini, "gotovo nemoguća".

"Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške stavove. Srbija je već 71 dan na istoj poziciji. Nisam ni juče tokom razgovora sa kancelarom Scholzom skrivao našu poziciju", kazao je Vučić u obraćanju novinarima.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su se 4. maja u Berlinu sastali sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzem.

Scholz ih je pozvao na odvojene susrete kako bi ih ohrabrio da nastave pregovore o normalizaciji odnosa budući da je dijalog stagnirao prošle godine.

Vučić je ponovio 5. maja da je Srbija na evropskom putu, da se neće "okretati nigde drugo" kao i da ostaje vojno neutralna.

Vučić je dodao da razgovori koje je vodio sa njemačkim zvaničnicima nisu bili jednostavni.

"Nemačka je najsnažnija evropska zemlja u svakom smislu, ne možemo mi da biramo i da menjamo njihov stav po pitanju Kosova jer to se neće dogoditi. Zadovoljan sam velikim interesovanjem nemačkih zvaničnika za razgovore a sutra (6. maja) ću govoriti zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i Srbiju", rekao je Vučić.

On je naveo i da je razgovor sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem 4. maja u Berlinu bio "mnogo težak" i najavio da će tehnički dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 13. maja u Briselu.