Međunarodna ekspertiza

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud, odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića.

Ekshumacija i obudkcija tijela bivšeg predsjednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića biće obavljena u petak, 6. maja, najavio je  njegov sin Usame Zukorlić, javlja Beta.

On je na Instagramu napisao da je takvu odluku donio Viši sud u Novom Pazaru.

“Viši sud je odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obudcenata sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga. Proces će nadgledati i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine”, naveo je Usame koji je naslijedio oca na čelu stranke.

Krivična prijava

Više tužilaštvo u Novom Pazaru od 11. aprila postupa po krivičnoj prijavi koju je on podnio Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) zahtijevajući da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

On je RJT tada predao i laboratorijske nalaze koji, kako je ranije rekao, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

Usame Zukorlić je u obraćanju javnosti rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je Muamer otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Odobrene ekshumacija i obdukcija

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud, odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića.

Bivši sandžački muftija preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini.

Kao uzrok smrti tada je navođen srčani udar.