Direktor organizacije Çohu

Direktor organizacije Çohu Arton Demhasaj ocjenio je sastanke premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Alekssandra Vučića sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao pokušaj deblokade procesa dijaloga i priliku za postizanje sporazuma Kosova i Srbije, prenosi Telegrafi.

On je rekao da ukoliko u Berlinu sve bude u redu, uskoro bi mogao da se organizuje i sastanak na visokom nivou uz posredovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Prema njegovim riječima, mogućnost da se postigne dogovor je velika, jer je, kako je rekao, u ovom procesu Zapad veoma uključen.

"Pokušaj njemačkog kancelara biće da deblokira proces dijaloga i mogućnost da se što prije postigne konačan dogovor. Ako sve bude u redu na sastanku, najvjerovatnije vrlo brzo možemo da imamo sastanak na visokom nivou između Kurtija i Vučića, uz posredovanje Lajčaka, da započnemo posljednju rundu dijaloga. Mogućnost za dogovor je velika zbog činjenice da imamo veliku uključenost Zapada u ovaj proces, posebno SAD i EU, a sada i njemačkog kancelara. Mislim da bi u narednim danima moglo biti pozitivnih pomaka ka sporazumu", rekao je Demhasaj.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se prvi put 15. juna 2021. godine u Briselu.

Drugi sastanak održan je 7. jula  iste godine i od tada nije bilo novih sastanaka na visokom nivou.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi