Unapređenje atmosfere

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj povodom odvojenih sastanaka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu i zajedničkog sa specijalnom izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom kaže, da ovi sastanci predstavljaju priliku da Lajčak unaprijedi atmosferu i stvori uslove za razgovore na visokom nivou i u Briselu.

On je istakao da je važno, posebno za Lajčaka, da se sutra organizuje zajednički sastanak Kurtija sa Vučićem, makar i kao neformalna večera.

"To je zato što je u Briselu nemoguće organizovati takav sastanak u ovim okolnostima. Visoki predstavnik EU Joseph Borell je rekao da Evropska unija neće pozvati ove lidere na dijalog ako nema jasnih signala da na takvim sastancima neće biti konkretnog dogovora", rekao je Palokaj, prenosi Koha.

Novinar Deutsche welle Bahri Kani takođe vidi sastanke u glavnom gradu Njemačke kao pokušaj deblokade dijaloga.

"Ono što možemo da očekujemo je konačno početak ozbiljnog procesa u nastavku dijaloga i on će početi sutra zajedničkim sastankom sa posrednikom EU Miroslavom Lajčakom, a to je korak koji se očekivao nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, gdje je predsjednik Vučić osvojio novi mandat. Stoga se intenziviranje dijaloga može očekivati u prvoj fazi ovog mjeseca, odnosno u maju, a zatim u junu, a nastavak dijaloga će sigurno biti i u Briselu", ocjenio je Kani.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline