... gubljenje vremena

Američki stručnjak za međunarodne prilike Janusz Bugajski ocjenjuje da sutrašnji sastanak Albina Kurtija i Aleksandra Vučića neće doneti ništa novo, prenosi RTK.

Prema riječima Bugajskog, sastanak neće riješiti ništa, jer je riječ o simboličnoj politici sa tri cilja.

"Prvo, EU želi da ostavi utisak da olakšava dijalog i mirna rešenja, iako ovaj ritual može da traje beskonačno bez ikakvih rezultata. Drugo, Beograd može tvrditi da je zainteresovan za rješenje, a u stvarnosti manipuliše razgovorima da bi stvorio razdor i izbjegao priznanje Kosova. Treće, Priština treba da učestvuje na simboličnim sastancima kako bi zadržala međunarodnu podršku i izbegla optuživanje da je nepovjerljiva“, rekao je on.

Sastanak će biti održan u Berlinu, uz posredovanje njemačkog klancelara Olafa Scholza i u prisustvu izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka. Na pitanje da li mjesto sastanka ima simboliku, Bugajski kaže da mjesto sastanka postaje manje važno bez politike EU koja vrši pritisak ili ubeđuje Beograd da prizna Kosovo.

"U Njemačkoj postoji nova vlada koja očigledno želi da pokaže da je posvećena rješavanju svih sporova na Balkanu. Međutim, bez posvećenosti svih članica EU državnosti Kosova i članstvu u svim međunarodnim institucijama, i bez politike koja vrši pritisak ili ubeđivanje na Beograd da prizna Kosovo, mjesto sastanka postaje irelevantno. Važna tačka koju treba primjetiti je tema svakog od sljedećih sastanaka. Ako ne podrazumjevaju međusobno priznavanje, onda je to gubljenje vremena", kazao je Bugajski.

On naglašava da ne vidi dovoljno volje EU ili SAD da poguraju proces ka konačnom rješenju.

"Američka administracija je fokusirana na rat Rusije i Ukrajine i još nije u potpunosti shvatila da bi bez međusobnog priznavanja Srbije i Kosova Balkan mogao biti destabilizovan. Brisel i Vašington čak nisu uspjeli da ubjede Vučićevu vladu da uvede ekonomske sankcije ruskom zločinačkom ratnom režimu i zatvori svoju rusku bazu u Srbiji. Bilo bi logično da, ako ne možete da ubjedite Srbiju da prizna Kosovo, zaobiđe opstruktivnu državu i krenete ka priznavanju Kosova od preostalih pet zemalja EU i pomognete joj da se pridruži EU i NATO“, rekao je on.

Posljednji sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održan je u julu prošle godine.

Izvor: RTK/Kosovoonline