Važna saradnja s Albanijom

Članstvo u NATO je veoma složen proces i teško da može da se ubrza, zbog čega su potrebne konkretne akcije kako se neke prethodne greške ne bi ponovile, ocjenili su analitičari za portal Ekonomija onlajn.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi smatra da povlačenje u poslednjem trenutku za prijavu međunarodnim bezbjednosnim organizacijama i dalje ima posledice za Kosovo po pitanju međunarodne i prekogranične saradnje.

On ističe da bi Vlada trebalo da bude fokusirana i da što pre počne sa prijavom za članstvo u NATO, UN i Savjetu Evrope, kako bi se pripremila za lobiranje u fazi donošenja odluka, kao i da bi trebalo intenzivirati saradnju sa Albanijom.

"Treba iskoristiti zamah i treba ga fokusirati i ranije početi sa prijavama za članstvo u UN kako bi u momentu održavanja skupština međunarodnih organizacija, poput Interpola ili, bili mnogo bolje pripremljeni za lobiranje. Imamo naše strateške partnere koji nas podržavaju i treba iskoristiti zamah", rekao je Ibishi.

Politički analitičar Fatmir Çollaku rekao je da je članstvo u NATO složen proces i da su šanse za ubrzanje ovog procesa veoma mali.

Prema njegovim riječima, saradnja u oblasti bezbjednosti sa Albanijom je zadovoljavajuća, ali da ova država nema nikakvu poziciju osim što je članica NATO.

"Članstvo u NATO je složen proces, zapravo oni koji su dobro upoznati sa ovim problemima znaju da se to ne može lako postići. Ažuriranje i ideja o ubrzavanju procedura je dobra i veoma korisna i naravno naš nacionalni interes je da što prije postanemo članica NATO. Ali koliko su realne šanse za ubrzano članstvo? Mislim da su šanse male", rekao je Çollaku.

Çollaku smatra i da Vlada Kosova uspješno radi svoj posao u oblasti bezbjednosti, što podrazumjeva kvalitetan rad policije i povećanu budnost drugih institucija.

"Rezultati na terenu pokazuju da je u redu u pogledu rada i izvršavanja zadataka sistema bezbjednosti", rekao je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online