Mišljenje analitičara

Politički analitičar Imer Mushkolaj izjavio je za Telegrafi da je glavna poruka američkih zvaničnika koji su bili na Kosovu da dijalog sa Srbijom treba da bude prioritet i da Kosovo treba da bude spremno za njegov nastavak. I Arton Demhasaj iz organizacije „Çohu“ smatra da je interes Amerikanaca da se što prije postigne dogovor u dijalogu.

Prema riječima Mushkolaja, Amerikanci su protiv statusa kvo.

„Kao što je rečeno tokom posjete delegacije, ovaj dijalog treba da se završi međusobnim priznavanjem i oni su protiv statusa kvo. Američku poruku shvatio sam kao najjaču ikada jer status kvo služi samo Rusiji i ovo bi trebalo da bude alarm za Vladu Kosova, da što prije izrazi svoju spremnost i nastavi dijalog sa Srbijom, kako bi se otvorena pitanja što pre zatvorila. Smatram da Vlada treba da iskoristi zamah ove američke brige za Kosovo, kako bi se problem riješio i sve završilo obostranim priznavanjem“, rekao je Mushkolaj.

Prema njegovim riječima, ako ne bude sporazuma sa Srbijom, Kosovo će i dalje biti ranjivo, biće i dalje provokacija koje mogu imati posljedice, a bezbjednosna situacija u ovom slučaju ne može da se smatra mirnom.

"Ako se ne postigne dogovor, bezbjednosna situacija na Kosovu biće ugrožena, a Amerika to ne želi jer želi da se to pitanje što prije zatvori, jer se radi i o bezbjednosti Balkana", smatra Mushkolaj.

Arton Demhasaj iz organizacije „Çohu“ takođe smatra da je interes Amerikanaca da se što prije postigne dogovor u dijalogu.

„Oni koji ovdje dolaze, dolaze da izvrše neku vrstu pritiska da se postigne kompromis između dvije strane u dijalogu. Ključna tačka ovih posjeta je pitanje dijaloga“, rekao je on.

Demhasaj je istakao da mogu postojati naznake da je Zapad zainteresovan da Srbiju povuče ka Zapadu, što bi, kako je rekao, značilo „smrt ruskog uticaja na Balkanu”.

"Rješenje između Kosova i Srbije utrće put za evrointegracije i za Kosovo i za Srbiju“, smatra Demhasaj.

Prema stručnjaku za politička pitanja Emiru Abrashiju, nedavne posjete američkih zvaničnika Kosovu i regionu nisu slučajne jer proces dijaloga Kosovo-Srbija mora da se završi.

„Proces dijaloga ne može da traje beskonačno. Važnost epiloga ovog procesa dodatno je pojačana situacijom u Ukrajini, koja za naše saveznike u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji čini još hitnijim pronalaženje konačnog rješenja na Balkanu. Bidenova administracija je od dolaska na vlast nastoji da okonča proces dijaloga uz obostrano priznanje. Predsednik Biden je u pismima upućenim liderima obe zemlje izričito tražio da Kosovo i Srbija priznaju jedno drugo. Dakle, izbor Jeffa Hoveniera u Prištini i Crisa Hilla u Beogradu nije slučajnost. Ni nedavne posjete američkih zvaničnika Kosovu i regionu nisu slučajne. Ovaj proces mora da ide ka završetku", rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi