Predstavnik EU za dijalog

Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je na forumu "EU u susretu sa Balkanom" u Bugarskoj da je rat u Ukrajini na pozitivan način promenio način na koji EU razmišlja o proširenju, jer je proširenje ponovo postalo političko pitanje, prenosi RTK.

„Odjednom su sve zemlje EU shvatile da proširenje nije tehničko pitanje, već pitanje dijeljenja vrijednosti i biti dio rješenja. Zapadni Balkan mora biti uz EU u ovom teškom trenutku. To znači da postoji osjećaj hitnosti i osjećaj nezavršenosti procesa", rekao je Lajčak.

On je međutim istakao i da je EU izgubila strpljenje za probleme ili kvazi-probleme na Zapadnom Balkanu.

„Očekujemo da naši partneri na Balkanu pokažu da su dio rešavanja problema, tako što će sami riješavati probleme ili će nam pomoći da rešimo njihove probleme", kazao je Lajčak.

On je istakao i da Ukrajina "iskače ispred balkanskih partnera" kada je riječ o evropskim integracijama. Prema njegovim riječima, na strpljenje i toleranciju EU uticao je rat u Ukrajini. Iz tog razloga, Lajčak je rekao da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu dio riješenja problema, a ne "da se bave ranama koje često sami sebi nanose".

Izvor: Kosovo Online/RTK1